Nie żyje Małgorzata BraunekPrevious Article
Podaruj sobie czas!Next Article
baner-980px-x-90px
Aktualności
  • Zatrudnienie najwyższe od 1971Poziom bezrobocia w Wielkiej Brytanii jest najniższy od 11 lat, wzrosły również średnie płace. Obecnie zatrudnionych jest 31,81 miliona ludzi - o 560 tysięcy więcej niż rok temu. Dane wskazują także [...]
  • Pomoc dla Polaków w ColerainePolskie małżeństwo z małym dzieckiem z Coleraine w Irlandii Północnej nie ma gdzie mieszkać po tym, jak w ich domu wybuchł pożar. Policja nie podaje, co było powodem pożaru. Polakom [...]
  • Będzie POLSKI PUNKT KONSULARNY w Belfaście! Polska będzie pierwszym europejskim krajem, który będzie miał swoje dyplomatyczne przedstawicielstwo w Irlandii Północnej. W Belfaście powstanie polska placówka konsularna. Ma ona zostać otworzona do końca 2017 roku. Swoje przedstawicielstwa w Irlandii [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Dieta i żywienie! Ciekawostki!

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Dieta i żywienie! Ciekawostki!
  • Chabry, inaczej bławatki, leczą. Kwiatami bławatka leczono ukąszenia zwierząt, choroby dziąseł, wrzody i rany. Medycyna ludowa do dziś używa ich do leczenia chorób nerek. Wiadomo też, że poprawiają wzrok.Chaber to gatunek rośliny zielnej z rodziny astrowatych. W ludowej tradycji ma wiele nazw: białasy, głowacz, jasieniec, kardy, kwiatek wołoszek, macoszka, modrak, modrzeńczyk, samosiejka, wasilek, wawer. Występuje w Europie oraz na Syberii Zachodniej. W Polsce to pospolity chwast polny, który rośnie głównie w zbożu.

  • Cynamon truje. Unia Europejska chce ograniczyć używania cynamonu w produkcji żywności. Inicjatywa jest spowodowana wynikami badań, które wykazały w przyprawie dużą zawartość toksycznej kumaryny. Jej nadmierne spożycie może powodować marskość wątroby.
  • Błonnik – kiegdyś był uważany za zbędny składnik żywności, który co prawda nie wchłania się i nie ma substancji odżywczych, ale też nie szkodzi. Teraz wiemy, że błonnik jest niezbędny do tego, żeby nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Pomaga zapełnić żołądek, usuwa szkodliwe treści pokarmowe z jelit. W zbyt dużych ilościach może nam jednak zaszkodzić.
  • Fitoestrogeny? Mają wiele cennych właściwości. Badania kliniczne wykazały, że fitoestrogeny zmniejszają nasilenie typowych objawów menopauzy: uderzeń gorąca, nadmiernej potliwości, zaburzeń snu, zawrotów głowy, uczucia zmęczenia, nastrojów depresyjnych, drażliwości, kołatania serca czy uczucia duszności. Gdzie je znaleźć? Występują w warzywach strączkowych (przede wszystkim soi oraz fasoli), a także ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia. Bogatym źródłem są oleje roślinne, zwłaszcza lniany. Sporą dawkę fitoestrogenów dostarcza także siemię lniane, nasiona granatu i sezamu, czerwone wino, rabarbar, korzeń żeń-szenia, szyszki chmielu, czosnek, cebula, a także kawa i herbata.
  • Ryby zmniejszają ryzyko depresji u kobiet. Artykuł opublikowany w „American Journal of Epidemiology” podsumowuje wyniki badań z których wynika, że wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3 sprzyja łączeniu się jego związków z żeńskimi hormonami płciowymi, estrogenami i progesteronem. Dzięki temu poprawia się „chemia” w tych części mózgu, które są odpowiedzialne za dobre samopoczucie.
  • Woda to najważniejsze źródło nawodnienia organizmu. Polacy najczęściej wybierają herbatę, ale chętnie sięgają też po soki owocowe, napoje gazowane i kawę. Jak przekonują eksperci, to woda jednak jest najlepszym napojem. Wpływa na nasze samopoczucie. Likwiduje ból głowy, pomaga na problemy z koncentracją uwagi i spadek energii. Aby lepiej się czuć, wyglądać i funkcjonować, wystarczy pić odpowiednie ilości wody każdego dnia.
  • Liście herbaty zawierają wiele substancji wpływających pozytywie na nasz organizm. Efekt leczniczy możemy wzmocnić, sporządzając napar w połączeniu z innymi ziołami.
  • czarna herbata i olejek miętowy – czarna herbata doskonale nadaje się na początek dnia, aby pobudzić w nas energię, a także wzmocnić naszą uwagę i koncentrację. Olejek miętowy zaś ma działanie antydepresyjne i antyseptyczne, a poza tym łagodzi uczucie zmęczenia.
  • herbata ulung i lipa – herbata ulung zawiera o wiele mniej pobudzającej teiny niż herbata czarna, ale za to obfituje w inną substancję o podobnej nazwie, lecz zupełnie innych właściwościach – teaninę. Teanina to aminokwas mający działanie relaksujące i uspokajające. W połączeniu z kwiatami lipy, herbata ulung to świetny środek uspokajający i nasenny, którym możemy zastąpić tabletki.
  • Kiełki to istna bomba witaminowa – młode pędy kumulują w sobie wszystkie najcenniejsze składniki. Można je wykorzystywać na wiele sposobów (niektóre nadają się do gotowania lub smażenia, inne jemy na surowo) i dodawać do najróżniejszych dań – sałatek, sosów, kanapek, możemy także udekorować nimi potrawy mięsne lub ryby. Frajda z kiełkami jest jeszcze większa, jeśli zdecydujemy się na samodzielną produkcję – zielone pędy młodych roślin nietrudno jest wyhodować w domu.

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Zdrowie

Diagnoza przez telefon?

Diagnoza przez telefon?   0

Już prawie 200 przychodni w Wielkiej Brytanii stosuje tzw. weryfikację telefoniczą, aby upewnić się, że pacjent naprawdę potrzebuje kontaktu z lekarzem. Plan, który w zamyśle miał ograniczyć kolejki, wzbudza jednak [...]

Panel użytkownika

Aktualne wydanie Naszego Expressu

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!