Detox czyli warzywno-owocowe oczyszczaniePrevious Article
Antykoncepcja w Irlandii PółnocnejNext Article
Aktualności
  • Globalny Zjazd Polonii – Kongres 60 milionówWielkimi krokami zbliżamy się do kolejnej edycji Kongresu 60 Milionów, która tym razem odbędzie się w Londynie. Wydarzenie będzie miało miejsce w dniach 30 maja – 1 czerwca 2019 roku. [...]
  • Głosowanie za granicą w wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2019Obywatele polscy oraz obywatele Unii Europejskiej niebędący obywatelami polskimi stale zamieszkujący na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przebywający za granicą będą mogli zagłosować w obwodach głosowania utworzonych za granicą wyłącznie osobiście. Zgodnie z [...]
  • Felieton: Świąteczny koszyczek Babci TeddyWielkanoc już niebawem, więc nadszedł czas na przygotowanie koszyczka wielkanocnego, czyli popularnej święconki. Gdy tylko moje wnuki usłyszały, o szykowaniu koszyczka, zaczęły znosić mi zabawki, ukochanego misia, ulubioną lalkę, jajko [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Dlaczego Japonki się nie starzeją?

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Dlaczego Japonki się nie starzeją?

Za górami, za lasami, jest takie miejsce, gdzie kobiety żyją najdłużej i zarazem zdrowiej niż gdziekolwiek indziej na świecie, a wskaźnik otyłości wynosi zaledwie 3%. Jest to wysoko uprzemysłowiony kraj, w którym kobiety mają wręcz obsesję na punkcie przyjemności życia i zdrowego stylu odżywiania się. To miejsce to Japonia i dzieje się w nim coś niezwykłego…

Jak one to robią?

Na tle „globalnej epidemii otyłości” ogłoszonej w 2004 przez Światową Organizacje Zdrowia (WHO), Japonki to mistrzynie świata w długowieczności. Średnia przewidywana długość życia japońskiej kobiety to 85 lat i według magazynu „The Economist” wciąż rośnie!

Eksperci do spraw żywienia wymieniają wiele czynników mających wpływ na długowieczność i zdrowie Japończyków. Obok stylu życia oraz mocnych więzi społeczno – duchowych, sposób odżywiania jest najważniejszym z nich. Zdaniem wielu z nich dieta azjatycka jest najzdrowsza na świecie. Oparta na ryżu, świeżych warzywach i owocach, soi, produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych i wodorostach oraz niewielkiej ilości ryb w 100% zaspokaja wszystkie potrzeby żywieniowe człowieka.

Jakość kontra ilość

Błędem jest myślenie, że to co serwują nam japońskie restauracje, pojawia się na co dzień na stołach Japończyków. Prawdziwa domowa kuchnia jest dużo prostsza, niż się można spodziewać. A co najważniejsze, w 100% oparta jest na przygotowanych w domu potrawach. I bynajmniej to nie sushi – w pierwszej kolejności kojarzone z japońską kuchnią – jest podstawą ich żywienia.

Na klasyczny japoński domowy posiłek składają się: grillowana ryba, skropiona olejem rzepakowym i cytryną, miska ryżu gotowanego na parze, warzywa duszone w dashi – klarownym bulionie na bazie wywaru z płatków bonito, porcja zupy miso z kawałkami tofu, wodorostami i grzybami oraz plastry owoców na deser i filiżanka zielonej herbaty. Wszystkie produkty podaje się w pięknych, maleńkich miseczkach, które wyglądem przypominają szkatułki z biżuterią. Rozkosz dla oczu i podniebienia. Jedzenie spożywa się zawsze powoli, delektując się każdym kęsem i celebrując posiłek.

Bez względu na to co Japonki serwują swoim najbliższym, podstawą jest świeżość wszystkich produktów, a codzienne wyprawy na targ po ryby, mięso i warzywa to ich rytuał. Najwyższej jakości jedzenie, przygotowane zawsze z najlepszych produktów oraz gustownie podane czy zapakowane to wizytówka Japonii. Jedzenie jest dostępne w Japonii zawsze i wszędzie, a standardy jego jakości i świeżości są niezwykle wysokie. Na produktach widnieje nie tylko data, ale również i godzina przydatności! A co najważniejsze, porcje serwowanego w Japonii pożywienia są o 75% mniejsze niż w Ameryce. Nikt nie przejada się tam i nie wypija litrów napojów. Japonki, podobnie jak Francuzki, jedzą tylko do momentu zaspokojenia głodu w 80%.

Sekrety japońskiej kuchni

Typowe japońskie potrawy są lekkie i mają łagodny smak. Daleko im do ciężkostrawnych, nasączonych tłuszczem, zaprawianych śmietaną i przesłodzonych dań kuchni amerykańskiej. Japonki nie używają w swoich domach produktów z puszek czy mrożonek. Preferują jedzenie sezonowe, zgodnie z porami roku. Japończycy jedzą pięć razy więcej warzyw krzyżowych niż Amerykanie (kapustę, brukselkę, kalafior, jarmuż, rzeżuchę), ich ulubione wodorosty zawierają mnóstwo wapnia, żelaza i makroskładników mineralnych a jeden z najsmaczniejszych makaronów – soba – zrobiony jest z maki gryczanej. Nie ma wiec wątpliwości, że kuchnia japońska jest bardzo zdrowa, nie oznacza to jednak, że jest idealna pod każdym względem.

Jest jedno ale… Minusem japońskie żywności jest ilość zawartej w niej soli. Słynna zupa miso, przygotowana na bazie sfermentowanych ziaren soi, marynowane warzywa, czy też sos sojowy zawierają jej bardzo dużo. Co według ekspertów przyczynia się do wzrostu ciśnienia krwi, zawałów, a przede wszystkim wzrostu zachorowalności na raka żołądka. Na szczęście na rynku dostępne są również niskosodowe wersje tychże produktów.

Ruch to zdrowie

Japonki, podobnie jak Francuzki, nie stosują żadnych diet. Spożywanie pokarmów w małych ilościach oraz towarzyszący temu codzienny wysiłek fizyczny, pozwalają im bez trudu utrzymać idealną wagę przez całe życie. Wędrówki po mieście w poszukiwaniu najlepszych produktów, rowerowe wyprawy za miasto czy regularne wizyty na basenie, odpłacają się im zdrowiem i młodym wyglądem. Utrzymywanie aktywności fizycznej jest bowiem nieodłączną częścią japońskiego stylu życia.

Weźmy więc przykład z Japonek, jedzmy zdrowe, przygotowane w domu posiłki na bazie ryżu, ryb, warzyw i owoców. Spożywajmy małe porcje, ale nie zapominajmy jak ważna jest forma ich podania, to pozwoli nam delektować się nie tylko ich smakiem, ale także widokiem. Ruszajmy się kiedy tylko jest na to okazja, pokochajmy piesze wycieczki i jazdę rowerem a zdrowie i młody wygląd będą towarzyszyć nam przez wiele lat.

Monika Domagała
Źródło i inspiracje: Naomi Moriyama „ Japonki nie tyją i się nie starzeją”

 

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Inne_Czytelnia

Polski grammar pod lupą!

Polski grammar pod lupą!   0

„Luknij przez ten łindoł czy mój kar stoi na stricie.” Takie językowe wariacje i dowcipy układano kiedyś o Polakach mieszkających w Chicago. W dzisiejszych czasach emigracja zmieniła nieco swoje oblicze, [...]

Panel użytkownika

Banner

Aktualne wydanie Naszego Expressu

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!