A może joga jest dla Ciebie?Previous Article
Nigdy nie jest za późno!Next Article
baner-980px-x-90px
Aktualności
  • Dlaczego Polska Szkoła Sobotnia w Belfaście?Polska Szkoła Sobotnia w Belfaście obchodzi w tym roku swoje dziesięciolecie, ma na koncie wiele sukcesów i bardzo szerokie plany na przyszłość. Rozmawiamy z dyrektor Beatą Dabrowską. NE: Od kiedy istnieje [...]
  • Polacy – jesteście mile widziani w NI!Z chwilą, gdy artykuł 50. został uruchomiony, w naszej lokalnej społeczności polskiej oraz wśród innych mniejszości pochodzących z Unii Europejskiej, zaistniały obawy i niepewność dotyczące przyszłości w Irlandii Północnej. Czy [...]
  • Zatrudnienie najwyższe od 1971Poziom bezrobocia w Wielkiej Brytanii jest najniższy od 11 lat, wzrosły również średnie płace. Obecnie zatrudnionych jest 31,81 miliona ludzi - o 560 tysięcy więcej niż rok temu. Dane wskazują także [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Jak młody Bób i jego wysokość Młody Ziemniak…

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Jak młody Bób i jego wysokość Młody Ziemniak…

Młode ziemniaki i bób do chyba najlepsze warzywa w letnim sezonie. Młode ziemniaczki podane ze świeżym koperkiem, jajkiem sadzonym i maślanką to danie królewskie! Bób ugotowany w lekko osolonej wodzie oraz dopieszczony masłem to także bardzo częsty przykład letniego jadłospisu. W całym królestwie warzyw nie ma nic tak zdrowego, a jednocześnie tak taniego i prostego w przyrządzaniu jak ziemniaki – korzystajmy więc z tego dobra tak często, jak to tylko jest możliwe… Bób z kolei nie należy do najtańszych warzyw, ale jego krótki sezon i bogactwo smaku zachęca do gotowania.

 

Światowa rola ziemniaka i bobu

 

Ziemniak znany jest na całym świecie i bardzo często stanowi główny składnik wielu potraw. W Hiszpanii ugotowane i pokrojone w plastry ziemniaki to podstawa tortilli. We Francji z ziemniaków i pora gotowana jest zupa parmentiera, która znana jest na całym świecie (do tego bulion i mleko), a Włosi nie mogą wytrzymać tygodnia bez sławnych gnocchi (odpowiednik polskich kopytek).

 

Bób był popularny już w kuchni starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu, a także w Chinach. W kuchni egipskiej króluje medames (duszony bób), w kuchni arabskiej falafel (czyli drobne kulki zrobione ze zmiksowanego bobu, grochu i ciecierzycy), a we Włoszech najczęściej pojawia się w towarzystwie boczku, czyli jako fave al guanciale.

 

 

Jak gotujemy?

 

Istnieje różnica w gotowaniu młodych i starych ziemniaków. Po pierwsze, młodych ziemniaków nigdy nie obieramy (no chyba, że chcemy zrobić jednolite puree). Możemy wyszorować je szczoteczką, a niedoskonałości odkroić. Młode ziemniaki zawsze zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu (na 1kg ziemniaków wystarczy 1 łyżeczka soli). Proponuję do gotującej się wody dodać także gałązkę świeżej pietruszki, koperku, a nawet ząbek czosnku – uzyskamy niepowtarzalny aromat. Ugotowane ziemniaki przekładamy na półmisek i natychmiast dodajemy kilka kawałków masła oraz posypujemy ulubionymi ziołami.

 

Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 15 – 20 minut. Uważajmy jednak, gdyż rozgotowane strąki tracą wartości odżywcze, a także zdecydowanie ciężej się je obiera (choć to nie jest konieczne). Do gotowania można dodać masła lub użyć ulubionych przypraw.

 

Eliksir młodości

 

Wiele osób eliminuje ziemniaki z jadłospisu, ponieważ uważa je za kaloryczne i tuczące. Nic bardziej mylnego – 100 g tych bulw zawiera zaledwie 84 kalorii, poza tym są one bardzo lekkostrawne. Na ich „energetyczność” wpływają raczej popularne w naszej kuchni dodatki, np. skwarki czy roztopione masło. Za niestrawność odpowiedzialne są zielone plamki na skórze ziemniaków, w których znajduje się solanina. Poza tym ziemniaki to samo zdrowie – znajduje się w nich bardzo dużo witaminy C. Jedna porcja ziemniaków pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy i odmładza naszą skórę.

 

Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy, bogaty w białko, węglowodany oraz witaminę B1, B2, PP, C i prowitaminy A. Ponadto zawiera wapń, fosfor, żelazo i magnez. Jest idealny dla osób dbających o linię (ma dużą dawkę błonnika) oraz z chorobami układu krążenia (nie zawiera cholesterolu).

 

Ania Hasiuk

www.dogarowmarsz.blogspot.co.uk

 

 salata

Sałatka ziemniaczana z łososiem

 

kilka młodych, ugotowanych ziemniaków / garść ulubionej sałaty / 2 rzodkiewki / cebula / plaster wędzonego łososia / szczypiorek / 1 łyżeczka musztardy francuskiej / 1 łyżeczka miodu / 1 łyżka oliwy / sok z połowy cytryny / 1 łyżeczka kwaśnej śmietany / sól, pieprz do smaku

 

Przygotowujemy sos do sałatki: muszardę francuską mieszamy z miodem, sokiem z cytryny, oliwą i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki i rzodkiewkę kroimy w plastry, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno siekamy. Polewamy sosem i całość mieszamy. Dodajemy liście sałaty i od razu wykładamy na talerz (tworząc stożek). Całość dekorujemy plastrem łososia i posypujemy szczypiorkiem.

 

 

Bruscetta z bobem

 

2 garści świeżego, ugotowanego bobu / bagietka / 1 czerwona cebula / 1 ząbek czosnku / parę listków bazylii i mięty / serek kremowy / rzodkiewka / oliwa / sól, pieprz

 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy wyciśnięty czosnek i bób. Doprawiamy delikatnie do smaku i dodajemy posiekane zioła. Z bagietki robimy grzanki, które lekko skropione oliwą zapiekamy w piekarniku. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do serka i całość mieszamy. Grzankę smarujemy serkiem z rzodkiewką, na to wykładamy bób. Całość dekorujemy świeżą bazylią i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Inne_Czytelnia

Status obywateli UE w UK a zbliżający się Brexit

Status obywateli UE w UK a zbliżający się Brexit   0

Decyzja o terminie uruchomienia Artykułu 50. i rozpoczęciu formalnego procesu wyjścia z UE należy do Premier Theresy May. Z ostatnich wypowiedzi medialnych Art. 50. zostanie uruchomiony nie później niż w [...]

Panel użytkownika

Aktualne wydanie Naszego Expressu

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!