6 a-side Polonia CupPrevious Article
Next Article
Aktualności
  • PSS Belfast: 10 lat minęło jak jeden dzień…Pierwsza Polska Szkoła Sobotnia w Belfaście świętowała 2 czerwca 2018 Jubileusz 10-lecia . Tak podniosłą uroczystość zaszczycili swoją obecnością znamienici goście: The Lord Lieutenant of the Co Borough of Belfast, [...]
  • PSS Portadown: Żywe Lekcje HistoriiPodczas zajęć z historii Polski odwiedzili wirtualnie dom Mikołaja Kopernika i poznali miasto, z którego pochodził. Podczas wirtualnych wycieczek nasi uczniowie odwiedzili także Żywe Muzeum Piernika w Toruniu, Zamek i [...]
  • Portadown: Dzień Ziemi w Polskiej SzkoleJak co roku od wielu już lat uczniowie PSS im Janusza Korczaka w Portadown świętują Dni Ziemi włączając się w lokalny projekt ABC Council „Clean the World” oraz ,,Adopt the [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Weather Report ,
0°C

Na zdrowie! „C jak…”

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Na zdrowie! „C jak…”

W kolejności alfabetycznej przedstawiamy różne zagadnienia dotyczące zdrowego stylu życia. Prasa i telewizja aż roją się od obco brzmiących słów, z którymi pomożemy się wam oswoić. W tym miesiącu „C jak…”

Cyjanokobalmina – to forma witaminy B12, którą wzbogacane są niektóre produkty żywnościowe, w szczególności skierowane do wegetarian i wegan, takich jak mleko sojowe, płatki zbożowe czy też suplementy dietetyczne. Cyjanokobalamina jest przekształcana w organizmie w aktywne formy witaminy B12 i odpowiada za procesy węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe. Wpływa na przemianę materii, wzrost i pracę mięśni, a także ułatwia przemianę żelaza, tłuszczu oraz pobudza apetyt. Pozytywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i zapobiega osteoporozie. Znajdziemy ją wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, wątrobie, nerkach, sercach, chudym mięsie czy rybach. Niestety nie istnieje roślinne źródło tej witaminy. Organizm zwierząt, tak samo jak ludzki, nie jest w stanie sam wyprodukować witaminy B12. Jej zawartość w ich mięsie jest spowodowana działalnością bakterii, spożywanych wraz z brudnym, nieoczyszczonym i pokrytym ziemią pokarmem.

Chia – to pochodząca z Ameryki Południowej roślina oleista, wytwarzająca maleńkie ziarenka, charakteryzujące się wieloma dobroczynnymi właściwościami. Są proporcjonalnym źródłem kwasów Omega 3 i Omega 6, a także witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę, jak również są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego, korzystnie działają na układ trawienny i szczególnie zalecane osobom z nadwagą i otyłością, zapewniając długotrwałe uczucie sytości i wspomagając proces trawienia. Polecane są również diabetykom, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i regulują ich poziom we krwi. Wspomagają również nawilżanie organizmu, ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi.

Celiakia – to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym charakteryzująca się nietolerancją glutenu – białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie). Toksyczne działanie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, co w efekcie zaburza prawidłowe wchłanianie pokarmu i w konsekwencji przyczynia się do wystąpienia różnorodnych objawów. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. Choroba ta może ujawnić się w każdym wieku i nie jest alergią, lecz najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka. Może objawiać się zaburzonym rytmem wypróżniania, biegunkami, wzdęciami czy bólami brzucha. Czasem jest to nadmierna skłonność do krwawień, anemia lub powtarzające się złamania, bóle kostno-stawowe, zaniki mięśni i krucze oraz mrowienie w kończynach. Innym razem padaczka, zapalenia, obrzęki, wybroczyny, nieregularność lub brak miesiączek a także impotencja. Czasem jedynym objawem choroby jest osłabienie, drażliwość, ból dziąseł lub owrzodzenie jamy ustnej. Dlatego też zdiagnozowanie celiakii jest bardzo trudne.

Czystek – to całkowicie pozbawiona działań ubocznych roślina wzmacniająca układ immunologiczny człowieka. Jej napar polecany jest nawet dzieciom powyżej 3 miesiąca życia. Znakomicie smakuje z miodem lub cytryną. Lista jej prozdrowotnych właściwości jest bardzo długa. Dzięki dużej zawartości polifenoli, wspomaga walkę z drobnoustrojami i infekcjami. Usuwa toksyny, a w szczególności metale ciężkie z organizmu, dlatego polecana jest szczególnie palaczom. Wykazując właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne, pomaga w leczeniu łupieżu, łuszczycy, trądziku, egzemy, infekcji zatok, grzybicy skóry i paznokci. Ponadto wspomaga leczenie infekcji spowodowanych przez gronkowca złocistego, wirusa opryszczki czy półpaśca. Ma także działanie antyalergicznie (antyhistaminowe). Zapobiega chorobie niedokrwiennej serca, rozpuszcza zatory i zakrzepy. Jest silnym antyoksydantem i zwalcza wolne rodniki. Działa przeciwzapalnie na ludzki organizm. Chroni przed boreliozą, skutecznie odstraszając kleszcze. Wspomaga higienę jamy ustnej, redukuje nieprzyjemny zapach wydzielin ciała, naturalnie regulując pocenie.

Candida – to pasożytniczy grzyb znajdujący się w przewodzie pokarmowym u około 40 proc. ludzi. Gdy zaczyna się rozrastać, przedostaje się z przewodu pokarmowego do innych części organizmu, powodując w nim prawdziwe spustoszenie. Objawia się często ciągłym zmęczeniem, bólami głowy czy problemami z trawieniem i układem oddechowym. Osoby z kandydozą skarżą się również na zapalenie zatok, katar sienny oraz nasilające się dolegliwości alergiczne. Często pojawiają się zaburzenia pamięci, problemy z koncentracją, stany depresyjne, zaburzenia miesiączkowania oraz infekcje narządów płciowych. Jedną z głównych przyczyn rozwoju Candidy jest m.in. nadmierne stosowanie antybiotyków, sterydów, terapii hormonalnej, wszelkich używek, obniżona odporność osób po zabiegach operacyjnych, dializach lub chemioterapii, jak również nieodpowiednia dieta oraz zanieczyszczenie środowiska. Leczenie opiera się na stosowaniu leków przeciwgrzybicznych jak również na odpowiednim stylu życia i diecie opartej na eliminacji cukru, produktów z zawartością konserwantów oraz serów pleśniowych. Zalecane jest również picie dużej ilości wody oraz regularne spożywanie kwaśnych warzyw i owoców. Niewskazane jest spożywanie kiszonej kapusty i innych produktów, które poddane były fermentacji, a także kefirów, gdyż w ich skład wchodzą drożdże. Zbilansowany tryb życia, aktywność fizyczna oraz odpoczynek i odpowiednia ilość snu, są równie ważne w regeneracji organizmu.

Już za miesiąc zapraszam na spotkanie z „D jak …”

Monika Domagała

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Zdrowie

Psie szczepienia

Psie szczepienia   0

Pieski to nie tylko uciecha i zabawa, ale również obowiązek, nie tylko dotyczy on wychodzenia na spacery i odpowiedniego żywienia pupila, ale także szczepień ochronnych. Szczepienia psa można rozpocząć w [...]

Panel użytkownika

Aktualne wydanie Naszego Expressu

nasz express lipiec_donE.indd

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!