GKS Katowice zagra w BelfaściePrevious Article
Na zdrowie! H jak...Next Article
Aktualności
  • Postanowienie Noworoczne – Zumba!Zumba została wymyślona przez przypadek. Twórca Zumby Alberto „Beto” Perez, pochodzący z Kolumbii, pewnego zwyczajnego dnia zapomniał przynieść kasetę z muzyką na zajęcia tańca towarzyskiego, które prowadził. Nie chcąc odwoływać [...]
  • City Hall i 100-lecie Niepodległości Polski!18 listopada uczciliśmy Setną Rocznicę Odzyskania Niepodległości przez Polskę. Było to niezwykle podniosłe i ważne dla Polonii wydarzenie, pełne wzruszeń i niespodzianek. W uroczystości w Ratuszu w Belfaście, udział wzięli znakomici [...]
  • Dzień Niepodległości na cmentarzu MilltownInicjatywa 11. Listopada oraz Polish Society Belfast jak co roku zorganizowały uroczystość obchodów Dnia Niepodległości Polski na cmentarzu Milltown w Belfaście. Podczas uroczystości przemówienie wygłosił inicjator tej corocznej akcji Paweł Romańczuk. [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Weather Report ,
0°C

Na zdrowie! G jak…

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Na zdrowie! G jak…

W kolejności alfabetycznej przedstawiamy różne zagadnienia dotyczące zdrowego stylu życia. Prasa i telewizja aż roją się od obco brzmiących słów, z którymi pomożemy się Wam oswoić. W tym miesiącu zapraszamy na spotkanie z G jak…

Guma Arabska – to kleista substancja pochodzenia roślinnego, mająca zastosowanie w przemyśle spożywczym jako popularny dodatek do żywności – E414, a także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetyce. Wytwarza się ją głównie z akacji senegalskiej, występującej na zachodnim wybrzeżu Afryki. Żywicę pozyskuje się z uszkodzonych gałęzi lub wydzieliny pnia drzewa. Po oczyszczeniu, wysuszeniu a następnie zmieleniu guma arabska staje się jasnożółtym proszkiem. Produkuje się ją głównie w Nigerii, Czadzie, Etiopii, Mozambiku, Sudanie oraz Tanzanii. Jest wykorzystywana jako stabilizator emulsji przy produkcji kosmetyków, środek zagęszczający, wiążący oraz stabilizator piany. Ma zastosowanie niemal we wszystkich wyrobach cukierniczych, w szczególności kakaowych i czekoladowych, albowiem zapobiega krystalizowaniu się cukru i poprawia gęstość. Wykorzystuje się ją również przy produkcji napojów bezalkoholowych, gum do żucia, galaretek i polew, aby zachować ich odpowiedni smak, aromat i konsystencję. Bardzo często możemy znaleźć ją w żywności dla niemowląt oraz bezglutenowej. W medycynie stosuje się ją jako składnik środków przeciwzapalnych, zmiękczających i ściągających, przy produkcji leków osłonowych w stanach zapalnych błon śluzowych oraz tabletek. Ponadto jest częstym składnikiem kropli, syropów i pastylek na kaszel, gdyż ma zdolność do łagodzenia podrażnionej śluzówki. Jej zalecana osobom cierpiącym na zapalenie dziąseł, krtani czy gardła jak również tym z podwyższonym cholesterolem.

Gluten – jest mieszaniną białek, znajdującą się w ziarnach zbóż takich jak pszenica, orkisz, żyto, jęczmień czy owies. Jego nazwa wywodzi się z łaciny i oznacza klej, dzięki któremu mąka po dodaniu wody tworzy lepkie, elastyczne i podatne na rozciąganie ciasto. Nadaje on wypiekom sprężystość i ułatwia fermentacje drożdży. Gluten wzmacnia zapach aromatów dodawanych do żywności i ułatwia mieszanie tłuszczów z wodą. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Można znaleźć go w makaronach, płatkach, otrębach, mięsach i wędlinach, sałatkach i paluszkach rybnych, przetworach mlecznych, przyprawach, sosach i koncentratach spożywczych oraz keczupie. Osoby uczulone i nadwrażliwe na gluten powinny go unikać, natomiast chore na celiakię muszą stosować ścisłą dietę bezglutenową. Gluten jest jedną z najczęściej uczulających substancji zawartych w pożywieniu. Do bezpośrednich objawów należą: biegunka lub wymioty, wysypka, pokrzywka skórna, trudność z oddychaniem, wstrząs anafilaktyczny, bóle głowy i brzucha, wzdęcia, zaparcia, anemia czy ciągłe zmęczenie.

Guarana – to roślina znana również pod nazwą Paulinia guarana, cierniopląt czy osmęta. To z jej nasion przyrządza się kwaśny i gorzki a przy tym stymulujący napój. Rośnie przede wszystkim w Brazylii i stanowi nieodłączny element amazońskiej medycyny ludowej. Zawartości ksantyn – kofeiny, katechin i procyjanidów zawdzięcza swoje pobudzające właściwości, znosi uczucie zarówno zmęczenia fizycznego, jak i psychicznego, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, koncentrację czy zdolność zapamiętywania. Pomaga w podnoszeniu odporności, walce z bólami głowy i migrenami, problemami z krążeniem, w stanach depresji, stresu i nerwicach. Nie powinno się przekraczać 100mg guarany dziennie, najlepiej w dawkach podzielonych, unikając stosowania późno wieczorem. Przekroczenie zalecanej dawki może skutkować bezsennością, wzrostem ciśnienie krwi, kołataniem serca, czy zaparciem. Szczególna ostrożność w stosowaniu guarany powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące, osoby chore na cukrzycę, nadciśnienie i arytmie serca.

Ginekomastia – to zwiększenie ilości tkanki gruczołowej sutków, występujące u chłopców lub mężczyzn, powodujące ich znaczne powiększenie. Może pojawić się w każdym wieku, zarówno w okresie niemowlęctwa, jak i dojrzewania lub starzenia. Ginekomastii nie należy mylić z pseudoginekomastią, która charakteryzuje się gromadzeniem się tkanki tłuszczowej w okolicy sutków u otyłych mężczyzn. Dolegliwość ta może mieć charakter fizjologiczny np. w okresie dojrzewania chłopców dochodzi do zwiększenia poziomu wolnego estrogenu w stosunku do testosteronu, czego konsekwencją może być rozrost i powiększenie gruczołów piersiowych, które zazwyczaj ustępuje samoistnie w ciągu kilku miesięcy. Ginekomastia o charakterze patologicznym może być związana ze zwiększeniem poziomu estrogenów we krwi np. na skutek chorób nowotworowych. Lecznicze w przypadku ginekomastii zależy od jej przyczyny. Jeżeli jest nią nowotwór, stosuje się leczenie onkologiczne. Jeśli jej przyczyna są zażywane leki, w miarę możliwości należy je odstawić lub zastąpić odpowiednikami pozbawionymi takiego działania. Jeżeli jest spowodowana schorzeniami wątroby, nerek lub tarczycy, dąży się do poprawy czynności tych narządów. W przypadku otyłości, stosuje się odpowiednio dobrane ćwiczenia fizyczne oraz dietę. W wyjątkowych sytuacjach stosuje się leczenie chirurgiczne.

Granola – to mieszanka płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, nasion, suszonych owoców, wymieszanych z miodem bądź syropem klonowym i tłuszczem, a następnie zapieczona w piekarniku w celu osiągnięcia chrupiącej konsystencji. Składem przypomina popularne musli, zawiera jednak większą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych i jest bardziej kaloryczna. Dla porównania: 100 gramów granoli ma ok. 410 kalorii, podczas gdy 100 gramów musli ma ich 322. Można spożywać ją na śniadanie, z mlekiem lub jogurtem, jako składnik deserów, ciast czy batoników. Ze względu na swoja kaloryczność nie jest polecana osobom na diecie. Niemniej jednak stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu, żelaza i cynku. Źródła podają, że została wymyślona w 1894 roku w Dansville w stanie Nowy Jork przez doktora Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium. Podobne płatki wymyślił również John Harvey Kellogg – które początkowo nosiły nazwę „Granula”, ostatecznie zmienioną na „Granola”.

Już za miesiąc kolejna odsłona „Na Zdrowie”. Bądźcie z nami!

Monika Domagała

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Inne_Czytelnia

Kobieta w związku z naturą

Kobieta w związku z naturą   0

Jest naturopatą dietetykiem, terapeutką pracy z ciałem, autorką książki „Kobieta w związku z naturą”. W 2016 roku ukończyła College of Naturopathic Medicine w Dublinie. Prowadzi warsztaty, wykłady i spotkania, współprowadziła [...]

Panel użytkownika

Banner

Aktualne wydanie Naszego Expressu

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!