Dwujęzyczny Belfast / POLCAPrevious Article
BREXITowy impas – możliwe rozwiązaniaNext Article
Aktualności
  • BREXIT – pomoc polskiego rządu3 marca 2019 w Konsulacie RP w Belfaście odbyło się spotkanie z przedstawicielami polskiego rządu, który reprezentowali: Kazimierz Kuberski, Podsekretarz Stanu, Robert Wójcik, Dyrektor Departamentu Koordynacji Systemów Zabezpieczenia Społecznego Ministerstwa [...]
  • Nie wyrzucaj książek, Podaruj Książkę!Wiele osób pyta nas o projekt “Podaruj Książkę”. Bardzo nas cieszy, że tak wielu z Polaków w Irlandii Północnej czyta książki i chce się nimi dzielić. Pierwszy zbiór książek zaskoczył [...]
  • Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego 201921 lutego to Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego, który upamiętnia pięciu studentów z uniwersytetu w Dhace w Bangladeszu, którzy w 1952 roku zginęli podczas demonstracji, w której domagano się nadania językowi bengalskiemu [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Na zdrowie! J jak…?

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Na zdrowie! J jak…?

W kolejności alfabetycznej przedstawiamy różne zagadnienia dotyczące zdrowego stylu życia. Prasa i telewizja aż roją się od obco brzmiących słów, z którymi pomożemy się Wam oswoić. W tym miesiącu zapraszamy na spotkanie z J jak…

Jarmuż – to roślina z rodziny kapustnych, o charakterystycznych długich, ciemnozielonych liściach o kędzierzawej strukturze. Szczególnie popularna jest zimą, kiedy po pierwszych przymrozkach, jej liście tracą swój gorzki smak. Jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. W 100g jarmużu jest ok. 30 kalorii i 5g błonnika. Jest źródłem żelaza, witaminy K, C i A. Zawiera więcej wapnia niż mleko, zapobiega osteoporozie i wpływa korzystnie na stan kości i zębów. Przyspiesza metabolizm i obniża cholesterol, dzięki czemu redukuje ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ponad to jest pełne antyoksydantów, podnoszących odporność i zapobiegającym nowotworom. Możemy robić z niego sałatki, pesto, chipsy, dodawać do zup, sosów, gulaszów i koktajli owocowo-warzywnych.

Jagody Goji – to owoce kolcowoju pospolitego pochodzącego z Chin. Właściwości i działanie tych owoców wykorzystywane są w medycynie naturalnej krajów azjatyckich i Chinach już od 2500 lat. Stosuje się je w chorobach serca, wątroby, płuc, reumatyzmie, do obniżenia poziomu glukozy we krwi, wzmocnienia systemu odpornościowego, poprawy stan stawów i kości, wzroku, łagodzenia dolegliwości miesiączkowych i opóźniania procesu starzenia. Jagody te są bardzo dobrym źródłem białka, zawierają też węglowodany i tłuszcze. Są źródłem witaminy C, B1, B2, B6 oraz E, a także fosforu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i selenu. Ze względu na swój dobroczynny wpływ na organizm zaliczamy je do superfoods. Najcenniejszym składnikiem jagód goji jest bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP, wykazujący stymulujące działanie na układ odpornościowy, posiadający właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Ich dziennie spożycie to 5-12g suszonych jagód. Nie powinny ich przyjmować osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe. W przypadku ciąży i karmienia piersią lub zażywania innych leków należy zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem. Najbezpieczniejszą formą są suszone owoce.

Jagody Acai – pochodzą z drzew palmowych Ameryki Południowej. W smaku przypominają jeżynę, z lekką nutą czekolady. Zawierają witaminy E, C, B1, B2, B3, fosfor, wapń, potas, białko, kwas omega-6, kwas omega-9 i wiele przeciwutleniaczy. Ponadto skutecznie wspomagają odchudzanie, pomagają w usuwaniu toksyn, wspomagają proces trawienia, pomagają w leczeniu wielu chorób i schorzeń, poprawiając ogólną kondycję organizmu. Spowalniają proces starzenia, wpływają dodatnio na pracę układy sercowo-naczyniowego, obniżają poziom złego cholesterolu i podwyższają poziom dobrego. Stosowane są profilaktycznie w leczeniu cukrzycy, obniżają ryzyko wystąpienia raka piersi, płuc oraz raka skóry. Ponadto korzystnie wpływają na układ pokarmowy, pomagają w leczeniu refluksu żołądkowo-przełykowego, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Jaglica – to choroba oczu, wywoływana przez chlamydię – drobnoustroje żyjące wyłącznie wewnątrz komórek gospodarza. Atakują osoby niedożywione, o niskim poziomie higieny osobistej. Do zarażenia dochodzi drogą kropelkową, przez bezpośredni kontakt z chorym lub z zakażonymi przez niego przedmiotami. Zakaźna jest wydzielina z oczu lub nosa i rzeczy osobiste. Objawem jaglicy jest pojawienie się na spojówce wewnętrznej strony żółtawych grudek, wokół których widać przekrwioną i obrzękniętą otoczkę. W miarę rozwijania się choroby pojawia się więcej grudek, a już istniejące powiększają się i wypełniają galaretowatą treścią. Pod naciskiem grudki pękają i wylewa się z nich zakaźna masa. Choroba rozwijając się powoduje zbliznowacenia i owrzodzenia gałki ocznej, następnie powstanie bielma i w kocowej fazie do utratę wzroku. Leczenie polega na podawaniu antybiotyków i zachowaniu ścisłej higieny osobistej. Dodatkowo stosuje się długotrwałe leczenie za pomocą maści i kropli do oczu. W przypadku bielma, przeprowadza się zabieg chirurgiczny, a w razie jej niepowodzenia konieczne jest przeszczepienie rogówki.

Jeżówka purpurowa – to roślina zwana również pod nazwą echinacea. Jej właściwości lecznicze odkryli już Indianie, stosując ją w leczeniu trudno gojących się ran, oparzeń, kaszlu, bólu zęba, gardła i głowy, przeziębień, odry, rzeżączki, powiększenia migdałów oraz jako antidotum w przypadkach ukąszenia przez węża, owady lub innych zatruć. Jeżówka polecana jest na przeziębienie, trądzik, opryszczkę jak również na wzmocnienie odporności, w stanach wyczerpania i osłabienia organizmu. Profilaktycznie, aby uniknąć przeziębień, należy zarywać jeżówkę przez 3-4 tygodnie (wyjątek stanowią tabletki do ssania, które przyjmuję się max. przez 10 dni). Po miesiącu zalecana jest 14-dniowa przerwa. Badania dowodzą, że jej stosowanie w czasie przeziębienia skraca czas trwania choroby. Jeżówka polecana jest również przy leczeniu opryszczki, oparzeń, egzemy, atopowego zapalenia skóry, ran i owrzodzeń podudzi. Ponadto stosujesię ją na trądzik. Nie należy jednak podawać jej dzieciom poniżej 12. roku życia, gdyż może wywołać alergię, wysypkę, świąd, obrzęk twarzy, trudności w oddychaniu a nawet wstrząs anafilaktyczny. Nie należy stosować jej w przypadku gruźlicy, chorób szpiku kostnego, stwardnienia rozsianego, AIDS, chorób autoimmunologicznych, schorzeń wątroby, ciąży i karmienia piersią.

Monika Domagała

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Zdrowie

Na zdrowie! K jak…

Na zdrowie! K jak…   0

W kolejności alfabetycznej przedstawiamy różne zagadnienia dotyczące zdrowego stylu życia. Prasa i telewizja aż roją się od obco brzmiących słów, z którymi pomożemy się Wam oswoić. W tym miesiącu zapraszamy [...]

Panel użytkownika

Banner

Aktualne wydanie Naszego Expressu

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!