Radość Dnia Świętego PatrykaPrevious Article
Brexitowe wątpliwościNext Article
Aktualności
  • BREXIT – pomoc polskiego rządu3 marca 2019 w Konsulacie RP w Belfaście odbyło się spotkanie z przedstawicielami polskiego rządu, który reprezentowali: Kazimierz Kuberski, Podsekretarz Stanu, Robert Wójcik, Dyrektor Departamentu Koordynacji Systemów Zabezpieczenia Społecznego Ministerstwa [...]
  • Nie wyrzucaj książek, Podaruj Książkę!Wiele osób pyta nas o projekt “Podaruj Książkę”. Bardzo nas cieszy, że tak wielu z Polaków w Irlandii Północnej czyta książki i chce się nimi dzielić. Pierwszy zbiór książek zaskoczył [...]
  • Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego 201921 lutego to Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego, który upamiętnia pięciu studentów z uniwersytetu w Dhace w Bangladeszu, którzy w 1952 roku zginęli podczas demonstracji, w której domagano się nadania językowi bengalskiemu [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Na zdrowie! K jak…

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Na zdrowie! K jak…

W kolejności alfabetycznej przedstawiamy różne zagadnienia dotyczące zdrowego stylu życia. Prasa i telewizja aż roją się od obco brzmiących słów, z którymi pomożemy się Wam oswoić. W tym miesiącu zapraszamy na spotkanie z K jak…

Kurkuma – to indyjska przyprawa, otrzymywana z korzenia rośliny zwanej ostryżem (szafranicą, szafranem indyjskim, żółcieniem lub żółtym imbirem). Ma zapach podobny do imbiru oraz silny, korzenny, gorzkawy smak. Stosuje się ją głównie w kuchni azjatyckiej i medycynie tradycyjnej Dalekiego Wschodu. Swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza kurkuminie, która nadaje jej charakterystyczny, żółtopomarańczowy kolor. Istnieją badania potwierdzające wspomagające działanie kurkumy na ludzki mózg i zapobieganie alzheimerowi oraz udarom mózgu. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwutleniająco i antynowotworowo. Wykorzystuje się ją w zaburzeniach trawienia oraz w stanach uszkodzenia i niewydolności wątroby, objawiających się niedostatecznym wydzielaniem żółci. Wzmacnia odporność i leczy infekcje. Obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu. Ma korzystny wpływ przy leczeniu zespołu suchego oka, zapaleniu spojówek i jaskry. Ponieważ jest słabo przyswajalna, zaleca się przyjmować ją z czarnym pieprzem, który poprawia jej wchłanianie. Od wieków kurkuma ma również szerokie zastosowanie w kuchni. Jest istotnym składnikiem curry, musztardy i sosu Worcestershire. Doskonale komponuje się z potrawami duszonymi, zupami, ryżem i marynatami. Nadaje charakterystyczny smak rosołowi, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. Można też stosować ja jako tańszy zamiennik szafranu.

Karob – to proszek pozyskiwany z drzewa karobowego. Znany jest również pod nazwą mączka chleba świętojańskiego lub chlebek świętojański. Wytwarza się z niego również sok, syrop, cukierki, lecznicze, likiery oraz melasę. Zaliczany jest do najzdrowszych produktów żywnościowych. Karob może być używany jako zamiennik czekolady, gdyż zarówno wyglądem jak i smakiem, przypomina kakao. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych jak magnez, fosfor, żelazo i wapń. W jego składzie znajduje się kwas galusowy, związek o bardzo silnym działaniu antynowotworowym, który hamuje rozrost komórek rakowych, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Ponadto przyspiesza gojenie ran i łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka. Poprawia prace układu nerwowego, odpornościowego, przemianę materii a ponad to wzmacnia kości. Wspomaga odnowę komórkową organizmu, hamuje proces starzenia, oczyszcza płuca, łagodzi dolegliwości żołądkowo- jelitowe, refluks, leczy biegunkę i usprawnia procesy trawienne. Zalecany jest szczególnie sportowcom, kobietom w ciąży, dzieciom w okresie dojrzewania, osobom starszym i cierpiącym na osteoporozę oraz palaczom. Karob bez problemu kupimy w sklepach ze zdrową żywnością oraz w supermarketach.

Karczochy – to warzywa pochodzące z rejonu Morza Śródziemnego. Swoje lecznicze właściwości zawdzięczają zawartość cynaryny i inuliny – substancji, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne. Są jednym z lepszych, naturalnych preparatów na odchudzanie, niestrawność, zaburzenia wątrobowe i nerkowe. Naturalnie zmniejszają stężenie lipidów w surowicy krwi, pomagają utrzymać właściwe stężenie cholesterolu i zapobiegają powstawaniu zmian miażdżycowych. Zawierają wiele antyoksydantów stanowiących barierę dla wolnych rodników, opóźniając proces starzenia i hamując produkcję komórek nowotworowych. Ich indeks glikemiczny wynosi 18 dzięki czemu są polecane osobom chorym na cukrzycę i odchudzającym się. Powinni ich jednak unikać chorzy na kamicę moczanową.

Klimakterium – to czas obejmujący kilka lat przed i po ostatniej miesiączce, znany również pod nazwą „przekwitanie” lub „okres okołomenopauzalny” Ostatnią miesiączkę w życiu kobiety określa się mianem menopauzy. Jej próg wyznacza data ostatniego krwawienia, po którym nie pojawia się ono przez rok. U większości kobiet proces klimakterium zaczyna się między 45. a 50. rokiem życia i może trwać kilka miesięcy albo kilka lat. Na jego długość wpływ mają różnorodne czynniki jak geny, palenie papierosów, stres czy zła dieta. Po 30 latach swojej aktywności rozrodczej jajniki stopniowo przestają produkować żeńskie hormony płciowe. W związku z obniżeniem poziomu hormonów, krwawienia pojawiają się nieregularnie i często bardziej obfite niż dotychczas. Okres okołomenopauzalny może przebiegać bezobjawowo, ale 80% kobiet skarży się na uderzenia gorąca, zimne dreszcze, kołatanie serca i nocne poty, kłopoty z pamięcią, drażliwość, uczucie przygnębienia czy bezsenność. Intensywność tych objawów waha się i dla wielu kobiet lata poprzedzające menopauzę mogą być bardzo trudne. Dolegliwości te słabną po ostatniej miesiączce, a następnie całkowicie ustępują. Jednak w około 20% przypadków, uciążliwe objawy mogą utrzymywać się nawet do siedemdziesiątki. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej diety lub leczenia hormonalnego można poprawić swoje samopoczucie w tym trudnym okresie.

Koklusz – inaczej krztusiec to choroba atakująca głównie dzieci do lat 4. Niestety w ostatnim czasie choruje na niego coraz więcej dorosłych. Do jego charakterystycznych objawów należy duszący, napadowy kaszel z charakterystycznym świszczącym wdechem przypominającym pianie koguta, który może utrzymywać się tygodniami. Szczególnie groźny jest dla noworodków i niemowląt. Do zakażenia dochodzi drogą kropelkową w czasie kaszlu, kichania, mówienia lub przez bezpośredni kontakt z chorym. Jego początkowe objawy można pomylić ze zwykłym przeziębieniem. Jednak po dwóch tygodniach kaszel nasila się, nawet do kilkunastu ataków na dobę, połączony często z wymiotami. U najmłodszych dzieci kaszel może nie występować, zamiast tego można zaobserwować kichanie, łzawienie czy napady utrudnionego oddech. W leczeniu krztuśca konieczne jest podawanie antybiotyków, które zniszczą pałeczki krztuśca. Chorym zaleca się pozostanie w domu, odpoczynek i lekkostrawną dietę. Niemowlęta i małe dzieci powinny być leczone w szpitalu. Wśród najgroźniejszych powikłań krztuśca można wymienić zapalenie i rozedmę płuc, zapalnie mózgu czy zapalenie ucha środkowego.

Monika Domagała

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Zdrowie

Na zdrowie! J jak…?

Na zdrowie! J jak…?   0

W kolejności alfabetycznej przedstawiamy różne zagadnienia dotyczące zdrowego stylu życia. Prasa i telewizja aż roją się od obco brzmiących słów, z którymi pomożemy się Wam oswoić. W tym miesiącu zapraszamy [...]

Panel użytkownika

Banner

Aktualne wydanie Naszego Expressu

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!