Polish Heritage Day 2019Previous Article
Vademecum miłośnika zwierząt (domowych) vol 2.Next Article
Aktualności
  • Globalny Zjazd Polonii – Kongres 60 milionówWielkimi krokami zbliżamy się do kolejnej edycji Kongresu 60 Milionów, która tym razem odbędzie się w Londynie. Wydarzenie będzie miało miejsce w dniach 30 maja – 1 czerwca 2019 roku. [...]
  • Głosowanie za granicą w wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2019Obywatele polscy oraz obywatele Unii Europejskiej niebędący obywatelami polskimi stale zamieszkujący na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przebywający za granicą będą mogli zagłosować w obwodach głosowania utworzonych za granicą wyłącznie osobiście. Zgodnie z [...]
  • Felieton: Świąteczny koszyczek Babci TeddyWielkanoc już niebawem, więc nadszedł czas na przygotowanie koszyczka wielkanocnego, czyli popularnej święconki. Gdy tylko moje wnuki usłyszały, o szykowaniu koszyczka, zaczęły znosić mi zabawki, ukochanego misia, ulubioną lalkę, jajko [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Na zdrowie! L jak…?

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Na zdrowie! L jak…?

W kolejności alfabetycznej przedstawiamy różne zagadnienia dotyczące zdrowego stylu życia. Prasa i telewizja aż roją się od obco brzmiących słów, z którymi pomożemy się Wam oswoić. W tym miesiącu zapraszamy na spotkanie z L jak…

Lucuma to pochodząca z Ameryki Południowej roślina o charakterystycznych ciemnozielonych, twardych owocach z włóknistym, żółto-pomarańczowym miąższem. Ze względu na swój słodki smak wykorzystywana jest przede wszystkim jako zdrowy zamiennik cukru, ale jej dobroczynne właściwości na tym się nie kończą. Jej pozytywny wpływ na cały organizm, zapewnia jej miejsce w gronie superfoods. Lukuma ma silne właściwości antyoksydacyjne, spowolnia procy starzenia i unieszkodliwia wolne rodniki. Reguluje funkcjonowanie układu trawiennego a dzięki zawartości błonnika daje uczucie sytości i stabilizuje poziom glukozy we krwi. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecana jest osobom chorującym na cukrzycę i insulinooporność. Dzięki zawartości beta-karotenu pozytywnie wpływa na proces wzrostu i rozwoju, jak również na stan skóry i ostrość widzenia. Usprawnia pracę tarczycy, reguluje poziom ciśnienia krwi, a dzięki zawartości wapnia wzmacnia strukturę kości. Reguluje funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, jak również zapobiega anemii. Dodatkowo wspomaga gojenie się ran, zdrowie dziąseł i odporność. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Liczi (nazywane również śliwkami chińskimi) to owoce pochodzącej z Chin rośliny o pięknych, barwnych kwiatach. Najnowsze badania dowodzą, że są one doskonałym źródłem antyoksydantów i wykazują potencjalne działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w walce z rakiem piersi i wątroby. Dzięki zawartości polifenoli obniżają stężenie cholesterolu I zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Regulują ciśnienie krwi i pracę serca. Są bogate w witaminę C i doskonale w walce z jesienno-zimowymi infekcjami. Pół szklanki owoców liczi dostarczy organizmowi dzienną dawkę tej witaminy. Ze względu na zawartość cukrów prostych nie są polecane osobom odchudzającym się i diabetykom. Można spożywać je na surowo, dodawać do lodów, deserów, sałatek, mięs, ryb i owoców morza, jak również przygotowywać z nich soki i kompoty. 

Liofilizacja (nazywana również suszeniem sublimacyjnym) to nowoczesny sposób konserwowania produktów, które nie są odporne na ogrzewanie, dzięki czemu zachowane zostają ich fizyczne, biologiczne i chemiczne właściwości.  Jest to proces polegający na usuwaniu wody z zamrożonego materiału na drodze sublimacji lodu, czyli bezpośredniego jego przejścia w stan pary, z pominięciem stanu ciekłego. Można poddać jej niemal wszystkie substancje organiczne tj. grzyby, warzywa, zioła, mięsa czy owoce. Opracowana około roku 1950, po raz pierwszy została zastosowana na zlecenie rządu USA do wyprodukowania lekkiej i zarazem bogatej w składniki odżywcze żywności dla wojska i astronautów. Liofilizacja wykorzystywana jest również do produkcji antybiotyków, szczepionek, prebiotyków i tabletek. Ma także zastosowanie w konserwacji zabytków. Produkty poddane liofilizacji zachowują naturalny aromat, smak, kolor, a przede wszystkim wartość odżywczą. Możemy wiec cieszyć się naturalnym smakiem sezonowych produktów takich jak truskawki czy jagody. Produkty liofilizowane mają długi okres przydatności do spożycia i nie zwierają żadnych środków konserwujących. Bez problem można kupić je w sklepach sportowych lub ze zdrową żywnością a ich jedyną wadą jest wysoka cena i konieczność użycia wrzątku przy ich przygotowaniu.

Lamblioza to jedna z najczęstszych chorób pasożytniczych, występującą na całym świecie. Do zarażenia dochodzi poprzez spożycie skażonej wody i produktów, na których znajdują się cysty pierwotniaka Giardia lamblia. Pasożyt ten przedostaje się do przewodu pokarmowego, przewodów trzustkowych i dróg żółciowych, gdzie zaczyna się rozmnażać. U większości chorych, zarówno dorosłych jak i dzieci, choroba nie daje żadnych objawów. Niewielki odsetek skarży się na ostra biegunkę, skurcze brzucha i wzdęcia, tłuszczowe stolce, brak apetytu, złe samopoczucie, utratę wagi, wymioty, nudności i zgagę. Ponadto może wystąpić gorączka, zażółcenie oczu i wysypka. Lambliozę leczy się zachowawczo, podając płyny i dbając o uzupełnienie elektrolitów. W jej ostrym przebiegu konieczne jest leczenie antybiotykami. Aby zmniejszyć ryzyko zarażenia lambliozą należy przede wszystkim przestrzegać zasad sanitarno-higienicznych, myć ręce, owoce i warzywa, pić wodę ze sprawdzonych źródeł czy unikać, w miarę możliwości, przebywania w dużych skupiskach ludzi.

Likopen to należący do grupy karotenoidów antyoksydant i naturalny barwnik roślinny, pełniący ważne funkcje w naszym organizmie. Znajdziemy go przede wszystkim w czerwonych owocach takich jak pomidory, dzika róża, arbuzy czy czerwone grejpfruty. Likopen rozpuszcza się w tłuszczach i jego przyswajalność przez organizm wzrasta w procesie obróbki. Zaleca się wiec spożywać go w postaci ketchupu, sosu pomidorowego czy passaty. Ma dobroczynny wpływ na skórę, zapobiegając procesom przedwczesnego starzenia, chroni przed promieniowaniem UV i poparzeniami słonecznymi jak również wspomaga utrzymanie prawidłowej gęstości i jędrności skory. Badania dowodzą, że dieta bogata w likopen może ustrzec przed osteoporozą, zapobiec miażdżycy, zawałom serca i udarom. Chroni naczynia krwionośne, zwiększa elastyczność tętnic, normalizuje ciśnienie i obniża stężenie „złego” cholesterolu we krwi. Likopen wykazuje również działanie przeciwnowotworowe, odgrywa ważną rolę w leczeniu niepłodności i przerostu gruczołu krokowego.

Już za miesiąc kolejne spotkanie, tym razem z „M”. Nie przegapcie.

Monika Domagała

  

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Zdrowie

Savoir vivre dla mężczyzn: Polska ostryga, czyli sposób na kaca

Savoir vivre dla mężczyzn: Polska ostryga, czyli sposób na kaca   0

Każdemu z nas zdarzy się czasem zostać zaproszonym na przyjęcie, na którym zarówno przystawką, daniem głównym, jak i deserem jest alkohol. Oczywiście zawsze należy pamiętać o tym, aby pić z [...]

Panel użytkownika

Banner

Aktualne wydanie Naszego Expressu

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!