Dlaczego Francuzki nie tyją?Previous Article
Smak naturyNext Article
Aktualności
  • Wycieczka do Gdańska – Klub Fotograficzny WestcourtZ ogromną przyjemnością przedstawiamy wybrane zdjęcia zrobione podczas naszej wycieczki do pięknego Gdańska w lutym 2018. Członkowie naszego klubu pojechali do Gdańska w ramach corocznego programu zdobywania wiedzy na temat [...]
  • Wycieczkowo we Wrocławiu! PSS BelfastDwanaścioro dzieci w wieku 9-15 lat wybrało się na wycieczkę do Wrocławia zorganizowana przez Polską Szkołę Sobotnią w Belfaście. Emocji było co niemiara. Było gorrrącooo! Ale 30-stostopniowy upał nie przeszkodził [...]
  • Strażackie emocje w PSS Belfast"Płonące" emocje i "żarliwe" wrażenia mógł ugasić tylko strażak Michał wraz z brygadą z White Watch, Central podczas wizyty w PSS Belfast. Wszyscy uczniowie oraz nauczyciele mieli okazję poznać tajniki [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Weather Report ,
0°C

Nie taki weganin straszny jak go malują…

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Nie taki weganin straszny jak go malują…

Wielu ludzi słowo „weganin” kojarzy jedynie z nagłaśnianym ostatnio przez media obrazem psychopatycznych rodziców, którzy doprowadzili swoje dziecko do śmierci głodowej, żywiąc je według diety roślinnej. Nie wiedząc na czym dokładnie opiera się ta forma żywienia i jakie są podstawy filozofii wegańskiej, wyciągają z niej mylne wnioski. Czas to zmienić!

Weganin kontra wegetarianin

Słowo vegan zostało po raz pierwszy sformułowane w 1944 przez założyciela Towarzystwa Wegańskiego – Donalda Watsona. Użył on dwóch pierwszych i dwóch ostatnich liter ze słowa vegetarian, aby nazywać nową filozofię i styl życia, wykluczające spożywanie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, drobiu, ryb, jaj oraz mleka (dieta wegetariańska uwzględnia jajka i produkty mleczne a czasem również ryby). Weganizm wyklucza również wszelkie formy wykorzystywania zwierząt i stosowania wobec nich okrucieństwa. Odrzuca hodowanie zwierząt z przeznaczeniem na futra i odzież, wykorzystywanie ich do doświadczeń i wszelkich form rozrywki, takich jak zoo czy cyrk.

Wegański światopogląd

Styl życia wegan wynika z pobudek etycznych. Wierzą oni, że tak samo jak ludziom, zwierzętom przysługują te same prawa do życia i wolności od cierpienia. I jako istoty, które tak samo jak człowiek odczuwają ból, strach, cierpienie czy zadowolenie, mają prawo do istnienia na tych samych zasadach co homo sapiens, a zabijanie ich nie jest konieczne do przetrwania gatunku ludzkiego. Jako miłośnicy wszystkich żywych istot, weganie w ten sam sposób traktują wszystkie zwierzęta. Nie dzielą ich na te udomowione jak kot czy pies, które kochają i którym nigdy nie odważyliby się zrobić krzywdy oraz te , które nie zaskarbiły sobie ich sympatii i lądują na ich talerzach codziennie.

Świadomość

Bycie prawdziwym weganinem wymaga głębokiej świadomości i wiedzy o tym jak funkcjonuje nasz organizm i co jest mu niezbędne do prawidłowego rozwoju. Każdy powinien obowiązkowo przeczytać wiele publikacji z zakresu weganizmu i kuchni roślinnej, aby potrafić mądrze skomponować swoja dietę i nie narażać swojego zdrowia na niedobory pokarmowe. Jest jeszcze wielu wegan, który bardzo nierozsądnie podchodzą do swojej diety ograniczając ją jedynie do przetworzonych gotowych wegańskich produktów, smażonych warzyw i pełnych kalorii wegańskich słodyczy.

Wiele z wegańskich produktów wcale nie jest zdrowych, jak np. frytki ze słodkich ziemniaków smażone w głębokim tłuszczu. Z pozoru potrawa ta wygląda na odpowiednią dla weganina, ale w rzeczywistości jest dla niego szkodliwa. Wartości odżywcze zawarte w ziemniakach niweluje rakotwórczy tłuszcz, którym są nasączone. Brak zgody na cierpienie zwierząt oraz optymalna dla człowieka dieta to nie jedyne powody wegańskiego stylu życia. Troska o środowisko naturalne i przyszłe pokolenia jest równie ważna jak pozostałe dwa aspekty. To właśnie hodowla zwierząt na niespotykana wcześniej skale jest głównym powodem globalnego ocieplenia i zmian klimatycznych na ziemi. Gazy wydzielane przez zwierzęta hodowlane zatruwają naszą atmosferę a lasy tropikalne kurczą się z dnia na dzień, wycinane pod uprawę soi i kukurydzy, wykorzystywanej do tuczenia zwierząt. Aby temu zapobiec przejście na dietę roślinną jest jedynym rozwiązaniem.

Na własne oczy

Ci, którzy zmagają się jeszcze ze sobą i wahają czy wybór wegańskiego stylu życia jest, aby słuszny, powinni obejrzeć zamieszczone w Internecie liczne filmy pokazujące hodowle zwierząt i ich traktowanie przez człowieka w rzeźniach czy na fermach. Takie pozycje jak „Earthlings”, „Food Inc.”, „Food matters”, “Cowspiracy” czy „Forks over knives” to biblia każdego weganina. Żaden, wrażliwy na krzywdę drugiej istoty człowiek nie będzie spać po nich spokojnie.

Dieta wegańska opiera się na produktach pochodzenia roślinnego, warzywach, owocach, zbożach, nasionach i orzechach. Odpowiednio zbilansowana jest optymalną formą żywienia człowieka. Dostarcza mu wszystkich niezbędnych do życia składników i witamin. Jedynym składnikiem, który należy suplementować jest witamina B12, chociaż istnieją badania, które potwierdzają teorie, że spożywanie siemienia lnianego w połączeniu z owocami, stymuluje nasze enzymy do jej produkcji. Wegański sposób żywienia to nieskończona ilość różnorodnych potraw bardzo często zaskakujących dla przeciętnego zjadacza mięsa.

Czary mary

Kreatywny weganin za pomocą prostych, roślinnych składników potrafi wyczarować cuda w swojej kuchni. Nutella z awokado? Ciasto czekoladowe z fasoli? Majonez z mleka sojowego? Bardzo proszę. Wystarczy odrobina fantazji, szczypta zacięcia i wysublimowany smak, aby odkryć głębie wegańskich potraw.

W porównaniu do ubiegłych dziesięcioleci, weganie są teraz w swoim własnym roślinnym raju. Jak grzyby po deszczu pojawiają się portale propagujące wegański styl życia, blogi z roślinnymi przepisami, sklepy ze zdrową żywnością, kosmetykami nie testowanymi na zwierzętach i ekologicznymi ubraniami Coraz częściej otwierają się wegańskie restauracje a już istniejące poszerzają swoje menu o wegańskie potrawy.

Weganin w Belfaście

Nasze miasto również nie pozostaje w tyle. Maleńka restauracje Raw Rebelion na Lisburn Road, oferuje energetyzujące, zdrowe koktajle z superfoods oraz dania kuchni wegańskiej. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie dania dla wegan jak np. lokal Home przy Wellington Place czy Nandos oferujące świetne wegańskie burgery. Istnieje też perełka na wegańskiej mapie Belfastu. To knajpka Giro’s przy Little Victoria Street, która prowadzona jest na zasadach wolontariatu przez wegańskich zapaleńców.

Otwarta jedynie w środowe wieczory oferuje co tydzień smaki z innych zakątków świata. Opłata za posiłek jest dobrowolna, ale osoby, które stołują się tam regularnie nie skąpią datków, aby ich ulubiona kuchnia mogła nadal funkcjonować. Każdy, kto czuje w sobie miłości i powołanie do kuchni wegańskiej, może przyjść tam i zaprezentować swoje kulinarne umiejętności.

Poza tym Great Northern Mall ukrywa w swoim wnętrzu niewielką jadłodajnię Yahi, która serwuje niebiańsko dobre wegańskie kanapki, sałatki, tofucznice czy płatki owsiane z nasionami chia na mleku sojowym. Dobre kawiarnie mają już od dawna w swojej ofercie kawę na mleku sojowym. Również Tesco i Sainsburys wychodzą naprzeciw potrzebom wegan i oferują w sprzedaży wegańskie produkty marki Quorn czy Linda McCartney (w postaci parówek, burgerów, kotletów czy „miesa” mielonego). Sklepy ze zdrową żywnością jak Nutmeg , Eatwell Foods, Framar czy Goodnes Natural Health Food Store zaopatrują wegan w sojowe pasztety, wegańskie sery czy jogurty z mleka kokosowego. Czego chcieć więcej!

Targi

W sobotę 13 maja w Waterfront Hall odbył się Irish Vegan Festival, zorganizowanyprzez Farplace Animal Rescue, który zrzeszył wszystkich fanów wegańskiego stylu życia. Było w czym wybierać i co spróbować. Liczne stoiska z wegańskimi ciastami, lodami, hot dogami czy serami, podbiły serce niejednego a może nawet zainspirowały niektórych do przejścia na weganizm. Wegański majonez zaskarbił sobie uznanie wielu odwiedzających a kimchi i kombucha wzbudziły nie mniejsze zainteresowanie. Stoiska z przyjaznymi dla wegan kosmetykami świeciły swój triumf na równi z producentami wegańskiej ekologicznej biżuterii. Kolejne targi już w październiku!

Wegańska społeczność to specyficzna subkultura. To otwarci, zadowoleni z życia, dokonujący świadomych wyborów ludzie, którym dobro innych nie jest obce. Wrażliwi na cierpienie wszystkich żywych istot, skorzy do pomocy, empatyczni i emanujący pozytywną energią. Czerpią przyjemność z obcowania z naturą i zwierzętami. Ich styl życia nie jest jedynie ortodoksyjną odmianą wegetarianizmu. To filozofia oparta na głębokiej miłości do siebie samych, swojego ciała i otaczającego ich świata, w którym każda istota ma prawo do życia.

Monika Domagała

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Inne_Czytelnia

Wycieczka do Gdańska – Klub Fotograficzny Westcourt

Wycieczka do Gdańska – Klub Fotograficzny Westcourt   0

Z ogromną przyjemnością przedstawiamy wybrane zdjęcia zrobione podczas naszej wycieczki do pięknego Gdańska w lutym 2018. Członkowie naszego klubu pojechali do Gdańska w ramach corocznego programu zdobywania wiedzy na temat [...]

Panel użytkownika

Aktualne wydanie Naszego Expressu

32372906_1832810557025112_8760833917688217600_n

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!