Nie taki weganin straszny jak go malują...Previous Article
Sprintem do BelfastuNext Article
Aktualności
  • Wycieczka do Gdańska – Klub Fotograficzny WestcourtZ ogromną przyjemnością przedstawiamy wybrane zdjęcia zrobione podczas naszej wycieczki do pięknego Gdańska w lutym 2018. Członkowie naszego klubu pojechali do Gdańska w ramach corocznego programu zdobywania wiedzy na temat [...]
  • Wycieczkowo we Wrocławiu! PSS BelfastDwanaścioro dzieci w wieku 9-15 lat wybrało się na wycieczkę do Wrocławia zorganizowana przez Polską Szkołę Sobotnią w Belfaście. Emocji było co niemiara. Było gorrrącooo! Ale 30-stostopniowy upał nie przeszkodził [...]
  • Strażackie emocje w PSS Belfast"Płonące" emocje i "żarliwe" wrażenia mógł ugasić tylko strażak Michał wraz z brygadą z White Watch, Central podczas wizyty w PSS Belfast. Wszyscy uczniowie oraz nauczyciele mieli okazję poznać tajniki [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Weather Report ,
0°C

Smak natury

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Smak natury

Kto z nas jeszcze pamięta prawdziwy smak jedzenia? Jedzenia w jego pierwotnej postaci, nieprzetworzonego, bez dodatków, wzmacniaczy smaku i aromatu czy sztucznych barwników. To co zazwyczaj kupujemy w sklepie z jedzeniem ma już mało wspólnego. Jego prawdziwy posmak został starannie przytłumiony ogromną ilością różnych substancji, a w szczególności solą, cukrem i tłuszczem. Znalezienie produktu, który nie zawierałby tego rodzaju dodatków jest już prawie niemożliwe. A wszystko po to, aby nas od nich uzależnić…

Dlaczego?

Odpowiedz jest bardzo prosta. Zarówno sól, cukier, jak i tłuszcze są bardzo uzależniającymi dodatkami i niezmiernie trudno jest się od nich uwolnić. Spożywając codziennie potrawy obfitujące we wszystkie te składniki nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie bez nich naszego życia. Pomidor lub jajko bez soli nie smakuje już tak samo, ciasto bez cukru jest mdłe w smaku a mięso gotowane na parze wydaje się jałowe. Tylko potrawy zawierające duże ilości cukru, soli i tłuszczu są w stanie wywołać u osoby od nich uzależnionej uczucie przyjemności. W ten sposób z czasem mamy chęć na spożywanie coraz to większych ilości tych substancji. Producenci zacierają ręce widząc popyt na swoje produkty. Niewielkim kosztem własnym zyskują coraz to nowe rzesze konsumentów.

Samo zło

Cukier – pan i władca ludzkiego pożywienia. Wszechobecny, posiadający magiczną moc sprawiania rozkoszy naszym kubkom smakowym. Pożądany przez ludzi na całym świecie. A w istocie jest jedynie pustym, pełnym kalorii, pozbawionym jakichkolwiek wartości odżywczych dodatkiem. Skutecznie obniża naszą odporność, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę czy nowotwory. Postarza, zakwasza organizm i zaburza wchłanianie wapnia, powoduje otyłość i osłabia wzrok. Lista ciągnie się w nieskończoność.

Sól – szara eminencja, podstępnie rujnująca nasze zdrowie. Powoduje nadciśnienie tętnicze i miażdżycę, ma wpływ na powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości i udaru mózgu. Zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, wypłukuje wapń z organizmu a tym samym przyczynia się do osteoporozy. To tylko kilka przykładów zgubnej działalności soli w naszym organizmie.

Tłuszcz – niczym basza, rozlewa się dookoła i skutecznie otłuszcza nasze wewnętrzne organy i arterie powodując choroby serca, układu krążenia oraz przemiany materii. Przyspiesza rozwój miażdżycy oraz chorób nowotworowych. Nie mylmy go jednak z dobrotliwym tłuszczem w jego naturalnej postaci w formie orzechów, awokado, oliwek czy nasion.

Sztućce w dłoń!

Jak powszechnie wiadomo, przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka wiec, jeżeli można przyzwyczaić się do szkodliwego jedzenia, można również przyzwyczaić się do spożywania tego zdrowego. A z pewnością wyjdzie nam to na dobre. Wystarczy kilka tygodni zmiany nawyków żywieniowych, aby nasze kubki smakowe zaczęły reagować w nowy, wysublimowany sposób i czerpały przyjemność z jedzenia w jego czystej postaci.

Czym zastąpić szkodliwe substancje? Oto kilka rad:
1. Używaj przypraw i ziół (świeżych lub suszonych) oraz pieczonych warzyw (czosnek, papryka, karmelizowana cebula)
2. Używaj domowego przecieru pomidorowego i suszonych pomidorów (są świetną bazą domowego ketchupu)
3. Używaj płatków drożdżowych zamiast soli
4. Używaj cynamonu (wydobywa naturalną słodycz warzyw i owoców)
5. Smaż bez oleju (na wodzie, bulionie warzywnym lub odrobinie sosu Tamari)
6. Do zagęszczania zup i sosów używaj rozgniecionych ziemniaków
7. Przyprawiaj sałatki sosami na bazie wody i octu jabłkowego z dodatkiem nasion, awokado lub orzechów.
8. Zamiast cukru używaj suszonych daktyli, rodzynek lub dojrzałych bananów
9. Rób domowe ketchupy, majonezy i sosy (w ten sposób kontrolujesz ilości szkodliwych dodatków)
10. Pamiętaj! Im prostsze w formie jedzenie tym zdrowsze. Minimalna ilość składników i prosta obróbka.

Przez pierwsze tygodnie takie jedzenie może wydawać ci się niesmaczne, ale jeśli wytrwale będziesz kontynuować swoje dobre nawyki, już wkrótce nadejdzie czas, kiedy poczujesz ten prawdziwy, pierwotny smak. Niczym nie zmącony, czysty i łagodny. Tak smakuje natura.

Monika Domagała

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Poradnik

Na zdrowie! D jak…

Na zdrowie! D jak…   0

W kolejności alfabetycznej przedstawiamy różne zagadnienia dotyczące zdrowego stylu życia. Prasa i telewizja aż roją się od obco brzmiących słów, z którymi pomożemy się Wam oswoić. W tym miesiącu zapraszamy [...]

Panel użytkownika

Aktualne wydanie Naszego Expressu

32372906_1832810557025112_8760833917688217600_n

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!