Jak radzić sobie ze swoją psychiką?Previous Article
…a my jesteśmy uzależnieni od muzyki!Next Article
Aktualności
  • Wycieczka do Gdańska – Klub Fotograficzny WestcourtZ ogromną przyjemnością przedstawiamy wybrane zdjęcia zrobione podczas naszej wycieczki do pięknego Gdańska w lutym 2018. Członkowie naszego klubu pojechali do Gdańska w ramach corocznego programu zdobywania wiedzy na temat [...]
  • Wycieczkowo we Wrocławiu! PSS BelfastDwanaścioro dzieci w wieku 9-15 lat wybrało się na wycieczkę do Wrocławia zorganizowana przez Polską Szkołę Sobotnią w Belfaście. Emocji było co niemiara. Było gorrrącooo! Ale 30-stostopniowy upał nie przeszkodził [...]
  • Strażackie emocje w PSS Belfast"Płonące" emocje i "żarliwe" wrażenia mógł ugasić tylko strażak Michał wraz z brygadą z White Watch, Central podczas wizyty w PSS Belfast. Wszyscy uczniowie oraz nauczyciele mieli okazję poznać tajniki [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Weather Report ,
0°C

Status obywateli UE w UK a zbliżający się Brexit

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Status obywateli UE w UK a zbliżający się Brexit

Decyzja o terminie uruchomienia Artykułu 50. i rozpoczęciu formalnego procesu wyjścia z UE należy do Premier Theresy May. Z ostatnich wypowiedzi medialnych Art. 50. zostanie uruchomiony nie później niż w marcu 2017. W trakcie całego tego procesu oraz do momentu zakończenia negocjacji w ramach Artykułu 50. Wielka Brytania pozostaje członkiem UE. Obywatele UE w dalszym ciągu mają prawo pobytu w Wielkiej Brytanii zgodnie z prawem UE i nie wprowadzono jeszcze żadnych zmian w tym zakresie.

Mieszkam w UK mniej niż 5 lat

Obywatele UE nie muszą się rejestrować w celu uzyskania jakiejkolwiek dokumentacji potwierdzającej ich prawa i obowiązki w zakresie swobodnego przemieszczania się.
W przypadku osób decydujących się wystąpić o certyfikat rejestracji, polityka rządu oraz procedury nie uległy zmianie. Wnioski będą rozpatrywane na dotychczasowych zasadach. Niebędący obywatelami UE członkowie rodzin obywateli UE w dalszym ciągu muszą ubiegać się o pozwolenie rodzinne, jeżeli chcą wjechać do Zjednoczonego Królestwa zgodnie z prawem UE i nie posiadają karty pobytu wydanej przez kraj członkowski.

Członkowie rodziny rozszerzonej obywateli UE pragnący zamieszkać w Wielkiej Brytanii muszą w dalszym ciągu ubiegać się o certyfikat rejestracji (w przypadku obywateli UE) lub kartę pobytu (w przypadku osób niebędących obywatelami UE). Polityka rządu i procedury nie uległy zmianie i wnioski będą rozpatrywane na dotychczasowych zasadach.

Mieszkam w UK ponad 5 lat

Obywatele UE, którzy mieszkają w Wielkiej Brytanii nieprzerwanie i legalnie od co najmniej 5 lat automatycznie posiadają prawo stałego pobytu. Oznacza to, że mają oni prawo mieszkać w Wielkiej Brytanii na stałe, zgodnie z prawem UE. Nie ma wymogu rejestracji w celu uzyskania dokumentacji potwierdzającej ten status.

Obywatele UE, którzy mieszkają w Wielkiej Brytanii nieprzerwanie i legalnie od co najmniej 6 lat mają prawo wystąpić o obywatelstwo brytyjskie, jeżeli takie będzie ich życzenie.

Czy rząd zamierza usunąć obywateli UE z Wielkiej Brytanii?

Prawo obywateli UE do pobytu w Wielkiej Brytanii nie uległo zmianie, w związku z czym nie uległy zmianie okoliczności, w których taka osoba mogłaby zostać usunięta z Wielkiej Brytanii. Podobnie jak przed referendum, obywatele UE mogą zostać usunięci z Wielkiej Brytanii wyłącznie w przypadku uznania, iż stanowią realne, aktualne i wystarczająco poważne zagrożenie dla społeczeństwa oraz jeżeli nie zamieszkują legalnie lub nadużywają prawa do swobodnego przemieszczania się.

Rezydentura – certyfikat rejestracji

– nie ma obowiązku posiadanie certyfikatu rejestracji, jest on pomocny, aby potwierdzić swoje prawa
– aby uzyskać prawo, certyfikat rejestracji należy mieszkać w UK i pracować, uczyć się, prowadzić własny biznes, być samowystarczalnym lub poszukującym pracy
– dla chcących uzyskać potwierdzenie rezydentury – aplikacja on-line lub formularz aplikacyjny EEA(QP) dostępny online

Rezydentura stała

– nie ma obowiązku posiadania karty rezydenta stałego jest ona pomocna, aby potwierdzić nabyte prawa, a niezbędna by aplikować o Brytyjskie obywatelstwo
– aby uzyskać prawo stałego pobytu należy w ciągu 5 lat pobytu w UK: pracować, uczyć się, prowadzić własny biznes, być samowystarczalnym lub poszukującym pracy
– dla chcących uzyskać potwierdzenie rezydentury stałej – aplikacja on-line lub formularz aplikacyjny EEA(QP) dostępny online

Wraz z aplikacją należy wysłać:
– paszport lub dowód osobisty (tylko oryginały lub notarialnie poświadczone kopie)
– 2 zdjęcia w formacie paszportowym
– dokumentację potwierdzającą 5-cioletnią rezydencję w UK. Mogą to być rachunki za gaz, prąd, listy z agencji rządowych, umowy najmu czy kredytu hipotecznego …
– dokumentację potwierdzającą spełnienie jednego z warunków kwalifikujących do rezydentury stałej payslipy, umowy o pracę, listy od pracodawców, P60, P45, wyciągi z banku, listy dot. zasiłków, dokumentację prowadzenia własnej firmy

Obywatelstwo brytyjskie

– obowiązek posiadania karty rezydenta stałego
– obowiązek pobytu w UK przez 6 lat (5 lat by uzyskać prawo stałego pobytu plus 12 miesięcy z pewnymi wyjątkami)
– formularz aplikacyjny Form AN dostępny on-line

Aby móc starać się o obywatelstwo brytyjskie należy spełniać następujące warunki:
Mieć co najmniej 18 lat (inne warunki muszą spełniać dzieci)
Nie mieć żadnych wyroków kryminalnych lub przestępstw imigracyjnym na swoim koncie w ciągu ostatnich 10 lat
Mieszkać w UK
Spełniać warunki znajomości języka angielskiego oraz wiedzy o życiu w UK
Spełniać warunki przepisów dotyczących rezydencji

Wraz z aplikacja należy wysłać:
– paszport lub dowód osobisty (tylko oryginały lub notarialnie poświadczone kopie)
– kartę rezydenta stałego
– 2 zdjęcia w formacie paszportowym
– dokumentację potwierdzającą 5-cio lub 6-cio letnią rezydencję w UK. Mogą to być rachunki za gaz, prąd, listy z agencji rządowych, umowy najmu czy kredytu hipotecznego
– dokumentację potwierdzającą spełnienie jednego z warunków kwalifikujących do rezydentury stałej payslipy, umowy o pracę, listy od pracodawców, P60, P45, wyciągi z banku, listy dot. zasiłków, dokumentację prowadzenia własnej firmy

Po odesłaniu aplikacji w ciągu 4 tygodni wysłane będzie potwierdzenie przyjęcia aplikacji oraz informacja o pobraniu odcisków palców. Decyzja o naturalizacji powinna być wydana w ciągu 6 miesięcy. Możesz być poproszony o dosłanie brakujących informacji lub wyjaśnienie swojej sytuacji. Po uzyskaniu pozytywnej decyzji zostaniesz zaproszony na ceremonię w zamku Hillsborough gdzie nadane zostanie Ci obywatelstwo i złożysz przysięgę wobec Królowej. Później możesz starać się o paszport Brytyjski. W procesie aplikacji o paszport zostaniesz zaproszony na rozmowę weryfikacyjną.

Szukając porad imigracyjnych a tym samym szukając doradcy imigracyjnego należy pamiętać, że porad udzielać mogą prawnicy (solicitors) lub osoby zarejestrowane w Office of the Immigration Services Commissioner (OISC). Pełna imienna lista zarejestrowanych doradców imigracyjnych znajduje się na stronie internetowej OISC. Udzielanie porad imigracyjnych bez odpowiednich uprawnień jest w UK przestępstwem kryminalnym.

Agnieszka Łuczak

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Inne_Czytelnia

Wycieczka do Gdańska – Klub Fotograficzny Westcourt

Wycieczka do Gdańska – Klub Fotograficzny Westcourt   0

Z ogromną przyjemnością przedstawiamy wybrane zdjęcia zrobione podczas naszej wycieczki do pięknego Gdańska w lutym 2018. Członkowie naszego klubu pojechali do Gdańska w ramach corocznego programu zdobywania wiedzy na temat [...]

Panel użytkownika

Aktualne wydanie Naszego Expressu

32372906_1832810557025112_8760833917688217600_n

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!