Pozytywna destrukcja czyli Zespół COMA w Belfaście!Previous Article
Superfood rodem z Polski, cz. 2Next Article
baner-980px-x-90px
Aktualności
  • Zatrudnienie najwyższe od 1971Poziom bezrobocia w Wielkiej Brytanii jest najniższy od 11 lat, wzrosły również średnie płace. Obecnie zatrudnionych jest 31,81 miliona ludzi - o 560 tysięcy więcej niż rok temu. Dane wskazują także [...]
  • Pomoc dla Polaków w ColerainePolskie małżeństwo z małym dzieckiem z Coleraine w Irlandii Północnej nie ma gdzie mieszkać po tym, jak w ich domu wybuchł pożar. Policja nie podaje, co było powodem pożaru. Polakom [...]
  • Będzie POLSKI PUNKT KONSULARNY w Belfaście! Polska będzie pierwszym europejskim krajem, który będzie miał swoje dyplomatyczne przedstawicielstwo w Irlandii Północnej. W Belfaście powstanie polska placówka konsularna. Ma ona zostać otworzona do końca 2017 roku. Swoje przedstawicielstwa w Irlandii [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Superfood rodem z Polski, cz. 1

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Superfood rodem z Polski, cz. 1

O tym, że warto włączyć superfood do naszej codziennej diety wiadomo jest powszechnie, ale wcale nie trzeba wydawać mnóstwa pieniędzy na egzotyczne nasiona chia, jagody acai czy sok z aloesu. Wśród łatwo dostępnych, polskich warzyw i owoców również znajdziemy superwartościowe produkty, które nie zrujnują naszych portfeli.

Siemię lniane

O zdrowotnych właściwościach siemienia lnianego wiedziały już nasze prababcie, tę powszechnie znaną roślinę wykorzystuje się już od setek lat. Dlaczego zasługuje na miano superfood? Przede wszystkim działa osłonowo na przewód pokarmowy „oblepiając” ściany żołądka, zaleca się wiec stosowanie go pomocniczo przy chorobach wrzodowych, nieżytach i bólach żołądka, chorobach dwunastnicy i jelit, a także osłonowo podczas kuracji antybiotykami. Siemię jest bogate w błonnik, który pomaga przy oczyszczaniu organizmu z toksyn, reguluje prace jelit, dlatego też zapobiega zaparciom i działa pomocniczo przy biegunkach.

Dzięki dużej zawartości śluzów siemię lniane łagodzi objawy suchego kaszlu i bólu gardła, ponad to obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega powstawaniu nadciśnienia tętniczego, chorób serca oraz chroni przed miażdżycą. Nasiona siemienia lnianego zawierają lecytynę, cynk, wapń, magnez, żelazo i witaminy z grupy B oraz witaminę E, która jako silny przeciwutleniacz niszczy wolne rodniki.

Są one źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, głównie z grupy omega 3, oraz zawierają ogromne ilości fitoestrogenów czyli roślinnych, naturalnych hormonów o aktywności przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami oraz łagodzą objawy przekwitania u kobiet. Zewnętrznie można je stosować w formie okładów przy suchej skórze i trądziku, a także jako odżywkę do włosów, ponieważ wydzielany przez nasiona śluz wspaniale je nawilża i regeneruje. Można spożywać je na surowo jako dodatek do jogurtów, sałatek, lub płatków śniadaniowych.

Czosnek

Czosnek to absolutny numer jeden na liście polskich superproduktów: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego, zawiera ponad sto chemicznie czynnych związków, które wspomagają działanie naszego organizmu. Wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, aby odczuć jego zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Czosnek wpływa pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, obniża ciśnienie tętnicze, chroni przed tworzeniem się zakrzepów we krwi, zapobiega zawałowi serca i udarowi mózgu. Dodatkowo zmniejsza zmiany miażdżycowe, a jego regularne spożywanie poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych.

W tym maleńkim ząbku mieszczą się związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne i rzadkie mikroelementy (kobalt, chrom, nikiel) oraz cenne olejki eteryczne, nadające czosnkowi jego charakterystyczny, ostry zapach. W okresie jesienno-zimowym, powinien on na stałe zagościć na naszym stole. Niejednemu z nas, podczas przeziębienia czy grypy – ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, łyżeczką masła i łyżeczką miodu – uratowało życie, czosnek bowiem ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość, a przy tym obniża gorączkę, udrażnia drogi oddechowe i działa jak antybiotyk.

Regularne spożywanie czosnku poprawia prace układu trawiennego, przyśpieszając i nasilając wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i tym samym zapobiega powstawaniu wzdęć, a ponadto znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego. Dzięki silnemu działaniu bakteriobójczemu czosnek skutecznie chroni nas przed pasożytami układu pokarmowego: owsikami, glistami i tasiemcem. A duża ilości zawartych w nim antyutleniaczy, pomaga zwalczyć wolne rodniki i hamuje powstawanie nowych, opóźniając procesy starzenia się organizmu, zapobiega powstawaniu żylaków i pojawiania się pajączków na skórze, a także pomaga leczyć wypryski i zmiany grzybicze.

Kasza jaglana

Kasza jaglana nazywana jest królową kasz. To najstarsza, najzdrowsza i co najważniejsze, zasadotwórcza kasza, która spożywana regularnie odkwasza nas organizm. Jest bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B6), sole mineralne, żelazo, lecytynę, witaminę E, miedź oraz krzemionkę, która jest niezbędna dla dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci oraz ma pozytywny wpływ na stawy i funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Poza tym ma wysoki poziom białka i węglowodanów w postaci złożonej, które powoli uwalniając się do krwi podczas trawienia, zapewniają mózgowi stały dopływ energii. Kasza jaglana jest bezglutenowa, może być więc bez obawy wprowadzana do diety niemowląt i osób uczulonych na gluten. Jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć ani fermentacji. Polecana jest w przypadku chorób trzustki, wątroby, jelit i nerek oraz w wyziębieniu organizmu.

Lista superfood wydaje się nie mieć końca, trudno jest wymienić wszystkie produkty, które ze względu na swoje „cudowne” właściwości powinny znaleźć się codziennie na naszych stołach. Przybliżyliśmy wam tylko niektóre z nich mając nadzieje, że poznanie ich bliżej zachęci was do sięgnięcia po nie przy okazji kolejnych zakupów.

Monika Domagała

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Zdrowie

Diagnoza przez telefon?

Diagnoza przez telefon?   0

Już prawie 200 przychodni w Wielkiej Brytanii stosuje tzw. weryfikację telefoniczą, aby upewnić się, że pacjent naprawdę potrzebuje kontaktu z lekarzem. Plan, który w zamyśle miał ograniczyć kolejki, wzbudza jednak [...]

Panel użytkownika

Aktualne wydanie Naszego Expressu

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!