Superfood rodem z Polski, cz. 1Previous Article
LISBURN: WOŚP, styczeń 2016Next Article
baner-980px-x-90px
Aktualności
  • Zatrudnienie najwyższe od 1971Poziom bezrobocia w Wielkiej Brytanii jest najniższy od 11 lat, wzrosły również średnie płace. Obecnie zatrudnionych jest 31,81 miliona ludzi - o 560 tysięcy więcej niż rok temu. Dane wskazują także [...]
  • Pomoc dla Polaków w ColerainePolskie małżeństwo z małym dzieckiem z Coleraine w Irlandii Północnej nie ma gdzie mieszkać po tym, jak w ich domu wybuchł pożar. Policja nie podaje, co było powodem pożaru. Polakom [...]
  • Będzie POLSKI PUNKT KONSULARNY w Belfaście! Polska będzie pierwszym europejskim krajem, który będzie miał swoje dyplomatyczne przedstawicielstwo w Irlandii Północnej. W Belfaście powstanie polska placówka konsularna. Ma ona zostać otworzona do końca 2017 roku. Swoje przedstawicielstwa w Irlandii [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Superfood rodem z Polski, cz. 2

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Superfood rodem z Polski, cz. 2

O tym, że warto włączyć superfood do naszej codziennej diety wiadomo jest powszechnie, ale wcale nie trzeba wydawać mnóstwa pieniędzy na egzotyczne nasiona chia, jagody acai czy sok z aloesu. Wśród łatwo dostępnych, polskich warzyw i owoców również znajdziemy superwartościowe produkty, które nie zrujnują naszych portfeli.

Natka pietruszki

Jej drobne, zielone listki kryją w sobie prawdziwe, odżywcze bogactwo. Jedna stołowa łyżka natki pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która nie tylko przyspiesza zdolność organizmu do regeneracji, ale również pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Trzeba jednak pamiętać, że witamina C szybko się utlenia, dlatego natkę należy dodawać do potraw pod koniec gotowania.

Dodatkowo zielona pietruszka ułatwia przemianę materii, przyspiesza trawienie, łagodzi wzdęcia i kolki oraz aktywizuje do pracy wątrobę oraz układ moczowy. Ze względu na zawartość olejków eterycznych działa rozkurczowo i łagodzi bóle menstruacyjne, a żucie pietruszki jest dobrym sposobem na zlikwidowanie przykrego zapachu z ust. Regularne spożywanie natki może pomoc w walce z chorobami krążenia, kontrolować tętno i ciśnienie krwi, zapobiegać miażdżycy i zawałom serca oraz chronić przed rakiem prostaty. Dodatkowo jej właściwości przeciwzapalne wspomagają organizm w walce z reumatyzmem, astmą i uporczywym kaszlem. Możemy stosować ją w rozmaitych potrawach. Świetnie komponuje się we wszystkich prawie rodzajach sałatek, a przy okazji pięknie dekoruje, dodana do koktajlu podnosi jego wartości zdrowotne, a dosypana do rosołu, jego walory smakowe.

Aronia

Ten maleńki owoc powszechnie uznawany jest za najzdrowszą jagodę na świecie. Sok z aronii to współczesne antidotum na nękające nas choroby cywilizacyjne: miażdżycę, nowotwory i schorzenia oczu. Obniża on ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca. Aronia zwiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, E, PP, składniki mineralne, antocyjany oraz co szczególnie ważne dla diabetyków, kwas chlorogenowy, opóźniający wchłanianie glukozy. Zawarte w niej przeciwutleniacze wspomagają siły obronne organizmu, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować zmiany degeneracyjne i przyczyniać się do rozwoju komórek rakowych. W aronii są także cenne makro- i mikroelementy takie jak wapń, żelazo, molibden, mangan, jod i bor, niezbędne aby rozmaite procesy w naszym organizmie przebiegały prawidłowo.

Pokrzywa

Wbrew pozorom pokrzywa to nie tylko chwast, już nasi dziadkowie traktowali ją z szacunkiem ze względu na jej liczne właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Pokrzywa zawiera wiele cennych minerałów, witamin i soli mineralnych, które działają oczyszczająco, wspomagają usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, łagodzą stany zapalne organizmu, zwiększają odporność oraz pobudzają do pracy układ moczowy.

Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem uważają pokrzywę za naturalny antybiotyk. Picie naparu lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Zawarte w niej związki oczyszczają układ trawienny i korzystnie wpływają na funkcjonowanie trzustki, wątroby żołądka i jelit. Pokrzywa jest pomocna w leczeniu artretyzmu, a równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie. Stosując ją zewnętrznie jako płukankę, wzmocnimy i odżywimy cebulki włosów. Możemy dodać posiekane młode listki pokrzywy do sałatek warzywnych, pić świeżo wyciśnięty sok, ugotować pyszną zupę lub delektować się herbatką.

Kapusta kiszona

Nasza rodzima kapusta kiszona uznawana jest za skarb medycyny ludowej i już starożytni rzymscy lekarze leczyli nią choroby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a nawet bezsenność. Dzięki dużej zawartości witaminy C, kapusta kiszona wzmacnia cały organizm, zawarte w niej witaminy z grupy B dotleniają ciało i niwelują szkodliwe działanie alkoholu, a witamina E oraz związki siarkoorganiczne poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Z kolei zawarte w niej naturalne przeciwutleniacze zatrzymują młodość na dłużej a bakterie, które powstają w niej w trakcie kiszenia poprawiają florę przewodu pokarmowego, regulując tym samym trawienie.

Kapusta kiszona naturalnie zwiększa odporność, oczyszcza organizm z toksyn, ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi, a także działa bakterio- i grzybobójczo. Znana jest również ze swoich właściwości termoregulacyjnych – obniża wysoką temperaturę ciała i podwyższa zbyt niska. W jej składzie stwierdzono obecność substancji odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz substancji zmniejszających ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka, dwunastnicy i jelita grubego. Sok z kiszonej kapusty nie tylko wzmacnia odporność, ale również łagodzi kaszel, pobudza wydzielanie soków trawiennych, poprawia apetyt oraz działa ochronnie na wątrobę, śledzionę i pęcherzyk żółciowy. Leczy hemoroidy, reumatyzm i gościec, wzmacnia kości oraz mięśnie, a na dodatek odświeża umysł i łagodzi stres. Pamiętajmy jednak, żeby kupować kapustę kiszoną, a nie kwaszoną (za pomocą kwasku cytrynowego), a najlepiej zrobić ją samemu.

Każdy powinien znaleźć tu coś dla siebie, zgodnie ze swoimi potrzebami i upodobaniami. Nie musimy wydawać fortuny na super zdrową żywność, która będzie zalegać na półkach naszej kuchni, wystarczy kilka produktów kupionych co jakiś czas, ale spożywanych regularnie, aby odczuć ich prozdrowotne działanie. Tak więc BĄDZCIE SUPER!

Monika Domagała

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Zdrowie

Diagnoza przez telefon?

Diagnoza przez telefon?   0

Już prawie 200 przychodni w Wielkiej Brytanii stosuje tzw. weryfikację telefoniczą, aby upewnić się, że pacjent naprawdę potrzebuje kontaktu z lekarzem. Plan, który w zamyśle miał ograniczyć kolejki, wzbudza jednak [...]

Panel użytkownika

Aktualne wydanie Naszego Expressu

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!