Co nas z wiekiem doszło - Szczodre GodyPrevious Article
Pozytywna destrukcja czyli Zespół COMA w Belfaście!Next Article
Aktualności
  • PSS Belfast: 10 lat minęło jak jeden dzień…Pierwsza Polska Szkoła Sobotnia w Belfaście świętowała 2 czerwca 2018 Jubileusz 10-lecia . Tak podniosłą uroczystość zaszczycili swoją obecnością znamienici goście: The Lord Lieutenant of the Co Borough of Belfast, [...]
  • PSS Portadown: Żywe Lekcje HistoriiPodczas zajęć z historii Polski odwiedzili wirtualnie dom Mikołaja Kopernika i poznali miasto, z którego pochodził. Podczas wirtualnych wycieczek nasi uczniowie odwiedzili także Żywe Muzeum Piernika w Toruniu, Zamek i [...]
  • Portadown: Dzień Ziemi w Polskiej SzkoleJak co roku od wielu już lat uczniowie PSS im Janusza Korczaka w Portadown świętują Dni Ziemi włączając się w lokalny projekt ABC Council „Clean the World” oraz ,,Adopt the [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Weather Report ,
0°C

Superfood sposobem na długowieczność?

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Superfood sposobem na długowieczność?

Od jakiegoś czasu w mediach głośno zrobiło się na temat superfood czyli „super żywności”. Super żywność to produkty spożywcze, które wyróżniają się dużą zawartością cennych składników, czyli witamin, minerałów, antyoksydantów, substancji bioaktywnych, enzymów i aminokwasów. Najprościej można powiedzieć, że superfood to naturalne dopalacze – zastrzyk substancji odżywczych, których brakuje w naszej codziennej diecie. Lista super produktów jest długa – są tam zarówno nieco egzotyczne nasiona chia, jak i pospolity czosnek.

Nie daj się nabrać…

Do superfood zaliczają się produkty naturalne, które mogą chronić organizm przed różnymi chorobami. W jaki sposób? To głównie zasługa przeciwutleniaczy hamujących rozwój komórek nowotworowych, ale także witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, dzięki którym systemy: krwionośny, nerwowy, pokarmowy i odpornościowy – pracują wydajniej, czyli skuteczniej chronią przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.

Najczęściej określenie superfood słyszymy przy okazji promowania nowych, modnych produktów, które mają nam zagwarantować zdrowie, młodość i piękny wygląd. Często więc producenci wykorzystują ludzką łatwowierność i niepohamowany pęd w poszukiwaniu klucza do długowieczności, reklamując swoje produkty jako superfood nie mając do tego żadnych podstaw. Tak wiec znany i ceniony od wielu pokoleń za swoje lecznicze właściwości sok z aloesu może być zmieszany z trującym aspartamem dla podniesienia jego walorów smakowych i zamiast leczyć przyniesie nam same szkody. Trzeba bardzo uważać kupując zachwalany w mediach produkt i przeanalizować dokładnie jego skład, aby być pewnym, że wybraliśmy właściwie.

Co jest super?

Na miano superfood może zasłużyć wyrób, którego składnik ma szczególne, potwierdzone naukowo badaniami właściwości, ale wiadomo również, że istnieje wiele kontrowersji związanych z produktami uznanymi szeroko w świecie za cudowne lekarstwa, ale oficjalnie zakazanymi w wielu krajach za swoje rzekomo trujące własności. Do tej grupy zalicza się np. marihuana, traktowana przez niektórych jako niebezpieczny narkotyk, przez innych uważana za zbawienne lekarstwo pomocne w leczeniu wielu chorób: stwardnienia rozsianego, jaskry, raka, glejaka, cukrzycy, miażdżycy, padaczki czy AIDS.

Nie istnieje jedna lista superfood. Pod ogólnym hasłem super żywności kryją się różnorodne nieprzetworzone produkty, które powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie, a wiec warzywa, owoce, ryby, ziarna, grzyby, strączki, algi, orzechy i oleje. Każdy z nich ma szczególne właściwości, ale dopiero poskładane razem utworzą całość, która działa. Poniższa lista to wybór produktów, które polecam włączyć do codziennej diety.

Co i jak?

SPIRULINA to mikroalga, uzupełniająca dietę w białko, wszystkie witaminy z grupy B, żelazo, witaminę C, E, A, F i K. Zawiera kompletne białko, charakteryzujące się wysoką jakością i zdumiewającą biodostępnością, jest cztery razy lepiej wchłaniane niż białko wołowiny i zawiera go trzykrotnie więcej. Ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Może wspomagać system odpornościowy, łagodzić objawy alergii (zwłaszcza kataru siennego) i przewlekłego stresu. Ze względu na możliwe zanieczyszczenia ważne jest, aby stosować organiczną spirulinę dobrej jakości.

Propozycja. Można dodać 1-2 łyżeczki do soku owocowego lub koktajlu. Polecam zmiksować 1 zamrożonego banana, 1 szkl. dowolnego mleka roślinnego, ½ awokado, łyżkę masła orzechowego, garść szpinaku i jedna łyżeczką spiruliny. Pycha!

MACA, ta pochodząca z Ameryki Południowej roślina dostarcza organizmowi dobrze przyswajalne białko, przez co zalecana jest dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, a ich organizm jest zmuszany do intensywnego wysiłku umysłowego i fizycznego. Wzmacnia organizm, zwłaszcza w stanach osłabienia, wycieńczenia i niedożywienia lub w okresie rekonwalescencji i wzrostu. Ponadto poprawi pamięć i zdolność przyswajania wiedzy. Dostarcza substancji wzmacniających budowę i wytrzymałość mięśni szkieletowych, energetyzuje i rewitalizuje. Szczególnie polecana jest kobietom, reguluje bowiem gospodarkę hormonalną, poprawia sprawność seksualną, podnosi płodność, wspomaga leczenie depresji oraz przynosi ulgę w okresie menopauzy. Sprzedawana w postaci proszku może być dodawana do koktajli, zup lub sałatek.

Proponuję przygotowanie energetyzującego koktajlu z ½ szklanki mleka migdałowego, ½ szkl. wody kokosowej, 1 łyżeczki proszku Maca, 1 łyżeczki karobu (mączka z chleba świętojańskiego), 2 daktyli (bez pestek) i 1/3 łyżeczki guarany w proszku. Zmiksować wszystkie składniki i wspaniały, zdrowy zamiennik porannej kawy gotowy!

OLEJ KOKOSOWY pozyskiwany jest z owoców palmy kokosowej. Zawiera wysokie stężenie kwasu laurynowego i kaprylowego, które wzmacniają system immunologiczny i zdolność organizmu do walki z wirusami, bakteriami i patogenami oraz chronią przed pasożytami i drożdżakami typu candida. Olej kokosowy zawiera cenne witaminy – B2, B6, C i E, a także potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, sód, żelazo i kwas foliowy. Polecany osobom z nadwagą, gdyż nie tylko nie przyczynia się do wzrostu tkanki tłuszczowej, ale również wspomaga metabolizm, pomagając w utracie jej nadmiaru. Jest doskonały dla cukrzyków oraz osób walczących z nadmierną ochotą na słodycze. Olej kokosowy wzmacnia funkcjonowanie tarczycy, zapobiega osteoporozie, chroni przed nowotworami, zapobiega i pomaga w leczeniu wielu chorób układu pokarmowego oraz ma zbawienny wpływ na kondycję naszych jelit. Ponadto wykazuje silne dzianie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne, nie niszcząc przy tym naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Dodatkowo wspomaga przyswajanie witamin i mikroelementów oraz ujędrnia i uelastycznia skórę. Jednym słowem w 100% zasłużył na miano superfood.

Kupujmy tylko organiczny nierafinowany olej potwierdzony certyfikatem, który daje nam pewność, że kupiliśmy towar najwyższej jakości. Ze wglądu na wysoką temperaturę dymienia olej kokosowy świetnie nadaje się do smażenia, duszenia lub grillowania, można wykorzystać go do smarowania pieczywa lub wypieku ciast. Polecam dodać łyżkę oleju kokosowego do ulubionego koktajlu owocowo-warzywnego lub przygotować zdrową, domową granolę.

Oto przepis: zmieszać 2,5 szkl. płatków owsianych, 1 szkl. wiórków kokosowych, ½ szkl. pestek dyni, ½ szkl. orzechów nerkowca, ½ szkl. syropu z brązowego ryżu, 2 łyżki oleju kokosowego i sok z połowy pomarańczy. Piec 20 min w temp. 175 stopni C na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, mieszając od czasu do czasu. Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać i dodać ½ szkl. pociętego suszonego mango oraz ½ szkl. suszonej żurawiny i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja. Smacznego.

KIEŁKI są to rośliny w ich najwcześniejszej formie wzrostu, kiedy to w nasionach uaktywniane są enzymy, dzięki którym powstają w nich duże ilości witamin. W kiełkach jest wszystko co najlepsze, i to w gigantycznych dawkach. Są skarbnicą witamin z grupy B, witaminy C, D, E, K, PP oraz żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, jodu, manganu, miedzi, litu, selenu. Dużo w nich beta-karotenu, wartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Są bogate w błonnik, a na dodatek dostarczają niewiele kalorii i nie mają właściwości wzdymających. Kiełki chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Hamują tworzenie się ich w organizmie i unieszkodliwiają działanie tych, które wchłaniamy z otoczenia. Obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i nowotworom oraz regulują trawienie. Doskonale wpływają na cerę, włosy, paznokcie i zęby oraz wzmacniają kości. Regenerują i odmładzają organizm, poprawiają odporność, uzupełniają niedobór witamin i minerałów, jednym słowem – zapewniają dobre samopoczucie. Kiełkować możemy nasiona soi, lucerny, rzodkiewki, brokułów, rzeżuchy, fasoli, koniczyny, kozieradki, słonecznika, soczewicy (najłatwiejsze do wyhodowania) i wielu innych. Można kiełkować je w specjalnej kiełkownicy lub w zwykłym naczyniu na ligninie.

Najlepiej spożywać je na surowo, jako dodatek do koktajli, jogurtu, pasty, sałatki warzywnej lub owocowej, posypać nimi kanapkę lub jajecznice, dodać do zupy czy gulaszu. Krótko obsmażone na rozgrzanym tłuszczu są smacznym składnikiem dań ziemniaczanych, z ryżem lub makaronem. Znakomicie zastępują natkę pietruszki, koperek czy szczypiorek. Dobrze komponują się z sosami majonezowymi, dipami czy twarogiem.

Polecam witaminową jajecznicę z kiełkami: na rozgrzanym oleju podsmażamy dowolne kiełki przez 3 minuty. Wbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy, aż białka trochę się zetną i mieszamy do uzyskania ulubionej konsystencji. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi. Pyszne i zdrowe jednocześnie.

Lista superfood jest bardzo długa i nie sposób wymienić za jednym razem wszystkich produktów. Tak wiec już za miesiąc kolejna dawka super żywości. Znajdą się na niej min takie produkty jak nasiona chia, amarantus, komosa ryżowa, imbir, kurkuma, jagody goji, awokado, kiszonki i wiele innych.

Monika Domagała

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Zdrowie

Psie szczepienia

Psie szczepienia   0

Pieski to nie tylko uciecha i zabawa, ale również obowiązek, nie tylko dotyczy on wychodzenia na spacery i odpowiedniego żywienia pupila, ale także szczepień ochronnych. Szczepienia psa można rozpocząć w [...]

Panel użytkownika

Aktualne wydanie Naszego Expressu

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!