Antykoncepcja w Irlandii PółnocnejPrevious Article
Zielono mi - czyli soki, które leczą? część 1Next Article
Aktualności
  • PSS Belfast: 10 lat minęło jak jeden dzień…Pierwsza Polska Szkoła Sobotnia w Belfaście świętowała 2 czerwca 2018 Jubileusz 10-lecia . Tak podniosłą uroczystość zaszczycili swoją obecnością znamienici goście: The Lord Lieutenant of the Co Borough of Belfast, [...]
  • PSS Portadown: Żywe Lekcje HistoriiPodczas zajęć z historii Polski odwiedzili wirtualnie dom Mikołaja Kopernika i poznali miasto, z którego pochodził. Podczas wirtualnych wycieczek nasi uczniowie odwiedzili także Żywe Muzeum Piernika w Toruniu, Zamek i [...]
  • Portadown: Dzień Ziemi w Polskiej SzkoleJak co roku od wielu już lat uczniowie PSS im Janusza Korczaka w Portadown świętują Dni Ziemi włączając się w lokalny projekt ABC Council „Clean the World” oraz ,,Adopt the [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Weather Report ,
0°C

W odporności siła

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
W odporności siła

Kalendarzowe lato już za nami. Lato w Belfaście, jak co roku, przemknęło prawie niezauważone i ci, którzy nie mieli szczęścia opuścić zielonej wyspy i udać się do ciepłych krajów, lub w odwiedziny do Ojczyzny, nie mogli się nim wystarczająco nacieszyć. Deszczowa, chłodna jesień już puka do naszych dni a wraz z nią katar, kaszel i podstępne infekcje. Ale my mamy na nie sposoby!

Dieta po trzykroć

Zdrowe odżywianie to podstawa odporności. I nie pomoże babcina mikstura z mleka, czosnku, masła i miodu, jeśli zapomnimy o prawidłowej diecie na co dzień. Odporności nie sposób zbudować z dnia na dzień, trzeba ją wzmacniać świadomie i systematycznie, aby móc czerpać z niej korzyści. Szacuje się, że za około 80% wydolności układu odpornościowego odpowiedzialne są jelita i to co do nich trafia warunkuje nasze zdrowie. Przejadane się i spożywanie w pospiechu niezdrowej, przetworzonej żywności, ubogiej w składniki odżywcze, wypłukującej witaminy i minerały, zwierającej konserwanty i toksyny zdecydowanie im nie służy. A nieodpowiednio zbilansowane porcje, obfitujące w cukier, biała mąkę i sól, jak również produkty wysoko przetworzone, instant czy fast food dodatkowo sieją zniszczenie w naszym organizmie.

Zmienić sposób myślenia

Budowanie odporności to nie sezonowe działanie, ale przemyślany styl życia, który powinniśmy stosować na co dzień. Należy skoncentrować się na działaniach zapobiegających chorobom a nie na leczeniu już powstałych. W ten sposób zaoszczędzimy sobie cierpienia, złego samopoczucia, wizyt u lekarza i wydanych na leki pieniędzy. Istnieje przekonanie, że osoby nie spożywające mięsa i nabiału chorują rzadziej, a jeśli już to przechodzą infekcje w lżejszej niż inni formie. Dlaczego? Odpowiedź leży właśnie w ich sposobie odżywiania się. Jedzą duże ilości warzyw i owoców dostarczają sobie mnóstwo składników odpowiedzialnych za wyższą odporność. Zwracają większą uwagę na to, co znajduje się na ich talerzach i świadomiej planują swoje posiłki. Stwierdzono, że białe ciałka krwi wegan, maja dwukrotnie wyższa skuteczność w zwalczaniu komórek nowotworowych niż mięsożerców.

Zmienić nawyki żywieniowe

Zacząć należy od czytania etykiet na opakowaniach. Znajdują się tam informacje, które pomogą nam wyeliminować niezdrowe produkty. Oto czarna lista produktów, które powinny zniknąć z naszej listy zakupów raz na zawsze:
1. Przetwory mięsne i rybne, nasycone konserwantami i polepszaczami smaku (gotowe wędliny, sałatki rybne), produkty w puszkach.
2. Kostki rosołowe z glutaminianem sodu.
3. Zupki, dressingi i fixy obiadowe w proszku.
4. Proszkowane i płynne przyprawy z glutaminianem sodu, syntetyczne aromaty do ciast, cukier wanilinowy itp.
5. Kupne ketchupy, majonezy i sosy.
6. Utwardzane i rafinowane oleje roślinne.
7. Kremy czekoladowe bogate w rafinowane tłuszcze i biały cukier (typu Nutella, Snickers).
8. Dżemy, syropy i konfitury dosładzane białym cukrem.
9. Czipsy, chrupki, orzeszki w polewach.
10. Biały cukier i jego przetwory oraz syntetyczne słodziki.
11. Biała rafinowana sól.
12. Biała mąka i jej przetwory (pieczywo, makarony i inne wyroby z białej mąki).
13. Biały ryż.
14. Dosładzane płatki śniadaniowe i musli.
15. Mrożone frytki, pizze, hamburgery, paluszki rybne i kupne lody.
16. Napoje gazowane, energetyzujące, dosładzane soki w kartonach.
17. Słodzone białym cukrem jogurty owocowe, serki homogenizowane, maślanki i kefiry smakowe.
18. Mleko UHT, serki topione, śmietanki UHT oraz inne przetworzone produkty nabiałowe.

A w zamian…

8-10 porcji warzyw i owoców (porcja to tyle, ile zmieści się w dwóch złożonych razem dłoniach) spożywanych codziennie dostarczy nam wystarczającą ilość witaminy C, karotenu oraz składników mineralnych i błonnika. Przy czym co najmniej połowa z nich powinna być podawana na surowo. Można spożywać je w formie surowej, sałatek, koktajli, soków warzywno-owocowych, sorbetów, zup, gotowane na parze czy pieczone.

Pokarmy probiotyczne, zapewniające zdrowa florę bakteryjną naszym jelitom. Nie szukajmy jednak sproszkowanych suplementów w kapsułkach, postawmy na te najbardziej naturalne jak ogórki i kapusta kiszona, zakwas buraczany, ocet jabłkowy, miso (sfermentowana soja), kombucha (sfermentowana herbata), kimchi (pikantna mieszanka kiszonych warzyw) czy domowej roboty kwas chlebowy.

Kwasy tłuszczowe Omega-3, które posiadają właściwości antyzapalne. Szukajmy ich w siemieniu i oleju lnianym, warzywach zielonolistnych, orzechach włoskich, nasionach chia i konopi.

Ziołowe, wzmacniające odporność herbaty (hibiscus, zielona herbata, rumianek, rooibos, czystek, koper włoski) , świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe ( np. malinowy, z aceroli czy czarnego bzu, które dzięki swojemu bogactwu w witaminę C, B1, B2 B6 i karoten świetnie wzmacniają układ odpornościowy) , podnoszące odporność zioła, a także przyprawy i adaptogeny czyli substancje pochodzenia naturalnego, które zwiększają zdolność organizmu do przystosowywania się do zmieniających się warunków środowiska, nie wywołując przy tym skutków ubocznych i nie zaburzając jego funkcjonowania (cynamon, kurkuma, gingko biloba, goździki, ginseng, echinacea, pau d’arco, czarny bez, rokitnik zwyczajny, miłorzab japoński, cytryniec chiński).

Super food czyli algi (chlorella i spirulina), siemię lniane, kiełki, sproszkowany korzeń maca, nasiona chia, miód, pyłek pszczeli, propolis, jagody goji, acai czy soki z traw.

Aloes, stosowany w postaci soku. Dzięki zawartym w nim cennym składnikom (fosfor, magnez, żelazo, wapń, chrom, cynk, sód, potas i cynk) oraz witaminom A i B skutecznie pomaga osobom osłabionym i rekonwalescentom w dochodzeniu do siebie po przebytej chorobie. Leczniczy napój aloesowy robimy ze świeżych liści aloesu, zawiniętych w papier i przechowywanych przez tydzień w ciemnym i chłodnym miejscu. Po upływie tego czasu należy wycisnąć z nich sok, odcedzić i połączyć z taka sama ilością płynnego miodu. Następnie dolać czerwonego wina w proporcji 1:1. Odstawić na około 2 tygodnie. Zażywamy go trzy razy dziennie po jednej łyżeczce przed jedzeniem. W kolejnym tygodniu zmieniamy dawkowanie na jedną łyżkę stołowa trzy razy dziennie.

Czosnek i cebula są skuteczne we wszelkiego rodzaju infekcjach, zarówno bakteryjnych, wirusowych jak i grzybiczych. Działają leczniczo zarówno na układ oddechowy, jak i przewód pokarmowy. Niezastąpione w walce z przeziębieniem, grypą czy infekcją ucha. Dodatkowo, czosnek ma działanie wykrztuśne a także pomaga w obniżaniu gorączki, leczeniu nadciśnienia, obniżaniu poziomu cukru i cholesterolu.

Pokarmy bogate w cynk i selen wspierające prace systemu immunologicznego jak orzechy laskowe, brazylijskie i migdały. Ich niedobór skutkuje osłabieniem odporności i większą podatnością na infekcje.

Wypoczynek, sen i produkcja endorfin. Niewystarczająca ilość snu to jedna z przyczyn występowania częstych infekcji. Wypoczęty i zrelaksowany organizm łatwiej stawi opór wirusom i drobnoustrojom niż przemęczony i osłabiony. Kolejnym wrogiem naszego systemu odpornościowego jest również stres i produkowane przez niego adrenalina i kortyzol. Badania naukowe dowiodły, że 1 minuta negatywnych emocji jak gniew, strach czy złość, paraliżuje nasz system odpornościowy na 6 godzi! Natomiast 1 minuta śmiechu, wzmacnia nasza odporność na 24 godziny!!

Aktywność fizyczna. To jedna z najlepszych form podnoszenia odporności. Pocąc się, oczyszczamy nasz organizm z toksyn i pobudzamy nasz układ immunologiczny do intensywniejszej pracy. „Ruch może zastąpić niemal każdy lek, ale żaden lek nie zastąpi ruchu” Liczy się każda forma aktywności, od szybkiego marszu, biegu, pływania, jazdy na rowerze, po nordic walking, joge czy taniec.

Słońce. Magiczna witamina D, którą pod wpływem promieni słonecznych produkuje nasz organizm, to nasz sprzymierzeńca w walce z infekcjami. 20 min na słońcu każdego dnia, wystarczy na wyprodukowanie dziennej, niezbędnej dawki tej witaminy. W okresie jesienno-zimowym powinniśmy pomyśleć o jej suplementowaniu.
Hartowanie i sauna. To kolejne sposoby na unikniecie w przyszłości nawracających przeziębień i chorób. Zahartowany organizm stawi czoła wszelki drobnoustrojom i bakteriom. Codzienne przebywanie na świeżym powietrzu to podstawa w budowaniu odporności. Bez względu na aurę zaleca się spędzać na dworze około dwóch godzin dziennie. Słynna fińska sauna stosowana z rozwaga równie świetnie przygotuje nas na jesienna pluchę i mroźne zimowe dni.

W walce o zdrowie i dobre samopoczucie nie jesteśmy osamotnieni. Natura oferuje nam szeroki wachlarz możliwości w postaci zdrowej żywności, słońca i świeżego powietrza. To nasi sprzymierzeńcy w walce z wirusami i bakteriami. Korzystajmy z nich jak najczęściej, bo przecież lepiej zapobiegać niż leczyć.

Monika Domagała

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Inne_Czytelnia

Co to jest Universal Credit?

Co to jest Universal Credit?   0

Universal Credit jest nowym rodzajem świadczenia, które zastąpi Child Tax Credit, Housing Benefit, Income-related Employment and Support Allowance, Income-based Jobseeker's Allowance, Income Support oraz Working Tax Credit. Universal credit przysługuje osobom, [...]

Panel użytkownika

Aktualne wydanie Naszego Expressu

nasz express lipiec_donE.indd

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!