Zielono mi - czyli soki, które leczą? część 1Previous Article
Dlaczego Francuzki nie tyją?Next Article
Aktualności
  • Felieton: Tłusty Czwartek u Babci TeddyCudowny świąteczny czas mamy już za sobą, a tu znów trzeba przygotowywać się do kolejnego. Dobrze to ktoś wymyślił, aby następne święto poprzedzić postem, inaczej nasze wątroby mogłyby tego nie [...]
  • „Diablo. Wyścig o wszystko” w kinach w NI od 1 lutego 2019Co roku w Polsce odbywa się ponad tysiąc nielegalnych wyścigów. Ale tylko nieliczni mają dostęp do tych o najwyższą stawkę. „Diablo. Wyścig o wszystko” to pierwsza polska produkcja, która przybliża [...]
  • Nasze prawa w UK po Brexicie – sesja informacyjna w BangorStowarzyszenie Polskie w Co. Down Bangor.pl oraz YMCA ND Ethnic Minorities Support Project zapraszają na spotkanie informacyjne dotyczące praw obywateli Unii Europejskiej mieszkających w UK po Brexicie. Spotkanie poprowadzi prawnik [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Zielono mi, czyli pijmy soki na zdrowie, część 2

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Zielono mi, czyli pijmy soki na zdrowie, część 2

Natura stworzyła nasz świat na zasadzie równowagi, wszystko jest tu połączone i zależne od siebie. Jeśli umiejętnie korzystamy z jej dobrodziejstw, odpłaca nam się zdrowym i szczęśliwym życiem. Jeśli odejdziemy od niej zbyt daleko, czekają nas niemiłe niespodzianki. Dary natury są najlepszym lekarstwem na pojawiające się dolegliwości i powinny być stosowane w pierwszej kolejności zanim sięgniemy po chemiczne środki lecznicze.

Potęga zielonych soków

Soki z zielonych warzyw swoją niezwykłą, uzdrawiającą moc czerpią ze znajdującego się w nich chlorofilu, który skutecznie oczyszcza nasz układ pokarmowy i wydalniczy. Unieszkodliwia toksyny i pomaga oczyścić wątrobę, a także łagodzi objawy wywołane przez wrzody. Czyści jelita, wpływa korzystnie na narządy limfatyczne i wzmacnia układ naczyniowy. Dodatkowo łagodzi objawy astmy, przynosi ulgę w chorobach gardła a także zmniejsza ból wywołany stanami zapalnymi.

Przy różnych dolegliwościach stosujemy konkretne mieszanki soków:
Reumatyzm, bóle kostne i mięśniowe, obrzęki kończyn: sok z marchwi, ogórka i zielonej papryki (160ml+40ml+40ml),
Choroby skórne, egzema, wypryski, łamliwe paznokcie: sok z marchwi, ogórka i sałaty (160ml+40ml+40ml),
Bóle brzucha, skurcze, kolki, zaparcia, reumatyzm, anemia, migreny: sok z marchwi i szpinaku (80ml+160ml),
Plamy i przebarwienia skórne: sok z marchwi i zielonej papryki (80ml+160ml),
Zapalenie układu moczowo-płciowego oraz niewydolność naczyń krwionośnych: sok z marchwi i pietruszki (160ml+80ml),
Nadmiar śluzu oraz wspomagająco przy likwidacji tkanki tłuszczowej: sok z pomidorów, jabłek, dyni i cytryny (55ml+110ml+55ml+25ml),
Odporność, wzmacnianie systemu nerwowego: sok z ogórka, czarnej porzeczki, jabłek i grapefruitów (80ml+80ml+40ml+40ml)

Nadciśnienie

W leczeniu nadciśnienia niezastąpiony jest sok z buraków, który ze względu na wysoką zawartość azotanów skutecznie obniża ciśnienie krwi. Dodatkową porcję tego składnika znajdziemy również w szpinaku i jarmużu. Szklanka soku skomponowanego z tych warzyw efektywnie obniży nam ciśnienie krwi już po 3-4 godzinach od wypicia.

Surowego buraka wystarczy zmiksować z garścią jarmużu, opcjonalnie można dodać jabłko lub cytrynę. Z kolei sok z truskawek, malin i jagód, zawiera duże ilości antocyjanów, które dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne. Przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda badania, potwierdziły, że u osób, które zjadały porcje tych owoców co najmniej raz w tygodniu, ryzyko zachorowania na nadciśnienie spadło o 10%. Można je spożywać w formie koktajlu zmiksowanego z ulubionym mlekiem roślinnym lub na surowo.

Aby dodatkowo oczyścić krew niezbędny będzie sok z pokrzywy, który przyspieszy metabolizm i rozpuści produkty przemiany materii. A na poprawę krążenia zalecany jest sok z rozmarynu, polecany szczególnie osobom starszym.

Nowotwory

Nawet regularne picie soku nie zagwarantuje nam, że nie zachorujemy w przyszłości na nowotwór, ale znacznie obniży to ryzyko. W połączeniu ze zdrowym trybem życia i zdrowym odżywianiem możemy zapobiec jego rozwojowi.

Jedną z ważniejszych substancji antyrakowych jest likopen, zawarty w pomidorach. Prowadzone od wielu lat badania wykazały, że skutecznie chroni on komórki przed uszkodzeniem oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na białaczkę, raka jelita grubego, wątroby, jajnika, układu pokarmowego, płuc czy prostaty.

W krajach, w których spożywa się dużo pomidorów, takich jak Hiszpania czy Włochy, rak prostaty występuje stosunkowo rzadko. Lecznicza moc likopenu wzrasta wraz z obróbką termiczną, tak więc sok z pomidorów powinno się zagotować przed spożyciem.

Choroby oczu

Aby utrzymać wzrok w dobrej kondycji powinniśmy spożywać soki bogate w witaminy A, C i E. Pierwsza, z nich zwana beta-karotenem, zwalcza w naszym organizmie wolne rodniki, odpowiedzialne za problemy z widzeniem. Jej niedobór może być przyczyna tzw. suchego oka. Dodatkowo chroni przed kurzą ślepotą i wspomaga prawidłowe działanie siatkówki. Witamina C wzmacnia naczynia spojówki a witamina E uszczelnia błony komórkowe i wspomaga działanie beta-karotenu.

Najlepszym źródłem witaminy A jest marchew i brzoskwinie. Bogatym źródłem witaminy C są porzeczki, truskawki i owoce cytrusowe a witaminę E znajdziemy w roślinach oleistych, pestkach słonecznika, orzechach, dyni czy sezamie. Dodatkowo przy chorobach oczy zaleca się spożywanie brokułów, jarmużu i szpinaku, które dzięki zawartości luteiny, poprawiają jakość widzenia i chronią oczy. Aby przygotować zdrowotny koktajl wystarczy zmiksować kilka marchewek i różyczek brokułu, jedno jabłko i łyżeczkę sezamu.

Trawienie i nieświeży oddech

Na te dolegliwości najlepsza będzie natka pietruszki, 3 marchewki i sok z cytryny. Powstały sok należy rozcieńczyć w 500ml wody. Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom, pomoże nam zredukować nadmierną fermentację w żołądku i jelitach. W trawieniu pomoże również sok z selera, który znakomicie rozpuszcza i neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii.

Rośliny to główne źródło życiodajnych, aktywnych składników odżywczych. Nie zapominajmy o nich. Zanim sięgniemy po kolejne leki z recepty spróbujmy zastosować lecznicze kuracje na bazie świeżych soków i pijmy je na zdrowie!

Monika Domagała

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Inne_Poradnik

Vademecum miłośnika zwierząt (domowych)

Vademecum miłośnika zwierząt (domowych)   0

Na całe życie? Decydując się na zakup zwierzaka, musimy wiedzieć jak długo będziemy mogli cieszyć się jego obecnością. Długość życia poszczególnych gatunków jest bardzo zróżnicowana od 2 lat dla chomika, 2-3 [...]

Panel użytkownika

Banner

Aktualne wydanie Naszego Expressu

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!