W odporności siłaPrevious Article
Zielono mi, czyli pijmy soki na zdrowie, część 2Next Article
Aktualności
  • Felieton: Tłusty Czwartek u Babci TeddyCudowny świąteczny czas mamy już za sobą, a tu znów trzeba przygotowywać się do kolejnego. Dobrze to ktoś wymyślił, aby następne święto poprzedzić postem, inaczej nasze wątroby mogłyby tego nie [...]
  • „Diablo. Wyścig o wszystko” w kinach w NI od 1 lutego 2019Co roku w Polsce odbywa się ponad tysiąc nielegalnych wyścigów. Ale tylko nieliczni mają dostęp do tych o najwyższą stawkę. „Diablo. Wyścig o wszystko” to pierwsza polska produkcja, która przybliża [...]
  • Nasze prawa w UK po Brexicie – sesja informacyjna w BangorStowarzyszenie Polskie w Co. Down Bangor.pl oraz YMCA ND Ethnic Minorities Support Project zapraszają na spotkanie informacyjne dotyczące praw obywateli Unii Europejskiej mieszkających w UK po Brexicie. Spotkanie poprowadzi prawnik [...]

Magazyn dla Dorosłych i Dzieci w Irlandii Północnej – zapraszamy do lektury!

Zielono mi – czyli soki, które leczą? część 1

Interlinia+- AWielkość czcionki+- Wydrukuj artykuł
Zielono mi – czyli soki, które leczą? część 1

Boom na zielone trwa! Sokowe szaleństwo opanowało już prawie cały świat. Magiczne, superzdrowe soki na bazie owoców i warzyw przeżywają swój najlepszy czas. Sprzedawcy sokowirówek, blenderów i wyciskarek zacierają ręce licząc na wysokie obroty sprzedaży. Lekarze biją na alarm, ostrzegając przed ich nadmiernym spożywaniem. A prawda, jak to zwykle bywa, leży po środku.

Samo zdrowie?

Nie ulega wątpliwości, że świeżo wyciśnięte soki zawierają mnóstwo witamin i antyoksydantów, świetnie nawadniają organizm, a przy tym przyspieszają metabolizm i łagodzą skutki stresu. Wzmacniają odporność, poprawiają stan skóry, jak również podnoszą libido. Ale mają niestety również swoje minusy. Zawarta w nich fruktoza znacznie podnosi ich kaloryczność, a niewłaściwa obróbka pozbawia je błonnika – włókna pokarmowego, które pomaga oczyścić organizm z toksycznych produktów przemiany materii a dodatkowo spowalnia uwalnianie cukru.

Regularne picie soków w dużych ilościach może przyczynić się do cukrzycy i otyłości. Ponadto cukry i kwasy owocowe zmiękczają szkliwo na zębach i prowadzą do próchnicy. Zaleca się więc picie ich przez słomkę, w szybkim tempie, a zaraz po wypiciu przepłukanie ust woda. Zarówno soki, jak i koktajle są bardzo kaloryczne, koktajl składający się z dwóch bananów, kakao, sproszkowanego korzenia maca, mleka kokosowego i garści jarmużu to 324 kalorie (57g węglowodanów i 33g cukru) i niestety kaloryczność tego posiłku nie idzie w parze z zaspokojeniem głodu na dłuższy czas. Po wypiciu soku dużo szybciej odczujemy głód niż po zjedzeniu zbilansowanego posiłku, gdyż zawarta w nim fruktoza nie blokuje hormonu głodu – greliny i nie stymuluje wydzielania hormonu sytości – leptyny.

Moda czy potrzeba?

Na rynku dostępnych jest mnóstwo publikacji za zakresu zdrowego żywienia opartego na spożywaniu soków i koktajli. Diety sokowe promują zarówno lekarze jak i celebryci. Aniołki Victoria Secret – Alessandra Ambrosio i Gisele Bündchen same stosują sokowe detoksy, a aktorka Gwyneth Paltrow, listę ulubionych przepisów na zdrowa skórę i lepsze samopoczucie zamieściła w swojej książce „It’s all easy: Delicious Weekday Recipes for the Super-Busy Home Cook”. Trenerzy personalni wydają kolejne podręczniki odnośnie opartych na sokach diet odchudzających i promują je z rozmachem.

Mnóstwo w tym chęci zysku i zrobienia kariery, ale niezaprzeczalnym jest również fakt ogromnego wzrostu świadomości społecznej. Ludzie coraz częściej poszukują alternatywy dla środków farmakologicznych w walce z chorobami XXI wieku. Skłaniają się ku medycynie alternatywnej opartej na nieprzetworzonej, organicznej żywności. Szukają terapii zastępczych w postaci świeżo wyciśniętych soków, wierząc, że pomogą im skuteczniej niż medycyna tradycyjna.

Sok sokowi nie jest równy

Niestety, nie każdy owocowy czy warzywny sok, zamknięty w kartonie czy butelce możemy nazwać zdrowym. Wiele z dostępnych na rynku soków bardziej nam zaszkodzi niż pomoże. Są to wysoko przetworzone produkty, często rozcieńczone i zabarwione, a następnie dosłodzone, natlenione i zakonserwowane. Poddane obróbce, często w wysokich temperaturach zostają pozbawione czynnych substancji odżywczych i witamin, a dodatkowo zostają „wzbogacone” o szkodliwe substancje chemiczne. N

ajzdrowszy oczywiście byłby sok świeżo wyciśnięty przez nas samych, jednak nie zawsze mamy możliwość i czas, aby to zrobić. Należy więc zwracać uwagę na skład soków, które kupujemy w sklepach. Starajmy się wybierać te nierozcieńczone lub z co najmniej 50 proc. zawartością owoców i niewielką ilością cukru. Omijajmy te, które zostały dosłodzone syropem glukozowym lub aspartamem czy acesulfamem K. Producenci często zapewniają, że minimalne ilości tych substancji są zupełnie nieszkodliwe dla zdrowia człowieka, jednak pamiętajmy, że spożywane regularnie, odkładają się w naszym organizmie i kiedyś dadzą o sobie znać. W miarę możliwości kupujmy soki organiczne z certyfikatem i najlepiej w szklanych butelkach. Najlepszym jednak rozwiązaniem, jest zakup dobrej wyciskarki i przygotowywanie soków w domu.

Wyciskarka kontra sokowirówka

Jeszcze do niedawna zakup sokowirówki był jedynym rozwiązaniem dla fanów własnoręcznie wyciskanych soków. Plusem jest szybkość przygotowania soku. Maszyny te jednak nie wydobywają z owoców i warzyw całego miąższu, w tym błonnika, a wytworzona w czasie pracy ostrza, temperatura niszczy cenne składniki odżywcze. Z drugiej strony, sokowirówki niezbyt dobrze radzą sobie z wyciskaniem soku z warzyw liściastych. Poza tym uzyskany sok ma klarowną konsystencje i szybko się utlenia, w związku z czym powinien być spożyty w ciągu kwadransa.

Jednak w ostatnim czasie, na rynku zaczęły pojawiać się coraz to bardziej doskonale urządzenia do przyrządzania soków. Są to wolnoobrotowe wyciskarki, które wprawdzie pracują dużo wolniej niż sokowirówki, ale wytworzony przez nie sok nie jest nagrzany ani napowietrzony, dzięki czemu jest dużo smaczniejszy oraz zdrowszy. W wyciskarkach możemy użyć wszelkiego rodzaju warzywa i owoce, a także zioła i trawy. Musimy pamiętać, że każdy rodzaj wyciskarki do soków wymaga pielęgnacji. Po każdym użyciu należy ją dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą i usunąć resztki warzyw i owoców. Prawidłowe dbanie o taki sprzęt, pozwoli nam cieszyć się nim dłużej, a soki będą wartościowe i bardzo smaczne.

Sztuka picia

Aby sobie nie zaszkodzić pijąc soki, należy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim zachować umiar, wypijać w granicach 250-350 ml dziennie. Osoby dbające o linię, powinny unikać soków z ananasa, winogrona, mango czy gruszki, ze względu na ich wysoką zawartość cukru. W zamian opieramy swoje soki i koktajle na warzywach, takich jak szpinak, jarmuż czy pietruszka, wzbogacamy je o ogórka, marchewkę czy buraka i dodajemy na koniec ulubiony owoc.

Przygotowując koktajle, dodajmy do niego garść płatków owsianych lub otrąb, dzięki czemu zwiększymy w nich ilość błonnika, a tym samym dłużej zachowamy uczucie sytości. Jeśli chcemy dosłodzić nasz koktajl, dodajmy do niego owoc lub daktyle, nigdy nie dosypujmy cukru. Pijmy je zaraz po przygotowaniu, gdyż sok pozostawiony na całą noc w lodówce, traci swoje właściwości. Używajmy produktów organicznych, tylko wtedy będziemy mieć absolutną pewność, że nasz sok jest naprawdę zdrowy. Pamiętajmy, że sok z pełnej pestycydów marchewki, wyciśnięty w najdroższej wyciskarce, nie przyniesie nam nic dobrego. Nie zapominajmy jednak, że nawet najzdrowszy sok nigdy nie będzie tak samo zdrowy jak spożyty w całości owoc.

Jeśli jednak koniecznie chcemy napić się soku z kartonu, dobrze byłoby rozcieńczyć go wodą w proporcji 1:1. Zaleca się pić soki do południa, aby organizm miał czas na spalenie zawartego w nich cukru. Po południu zadecydowanie lepiej jest pić wodę lub herbaty owocowe czy ziołowe.

Monika Domagała

0 komentarzy

Brak komentarzy Artykuł nie był jeszcze komentowany

Dodaj komentarz

Jako pierwszy Dodaj komentarz !

Only registered users can comment.

Inne_Poradnik

Vademecum miłośnika zwierząt (domowych)

Vademecum miłośnika zwierząt (domowych)   0

Na całe życie? Decydując się na zakup zwierzaka, musimy wiedzieć jak długo będziemy mogli cieszyć się jego obecnością. Długość życia poszczególnych gatunków jest bardzo zróżnicowana od 2 lat dla chomika, 2-3 [...]

Panel użytkownika

Banner

Aktualne wydanie Naszego Expressu

Zapisz się do naszego newslettera!

Banner
Banner
Banner
Banner

Znajdź nas na Facebook’u

error: Zawartość strony jest chroniona!